Intro

Totul a inceput cu trei personaje pasionate de fotbal (si de sport in general), care traiesc in mod absurd in America, unde fotbalul se joaca cu mana, si jocul cu piciorul se numeste soccer. Cei trei, plictisiti de articolele imbecile de tip tabloid care le ocupa, precum o placere bolnava, orele de serviciu, s-au gindit (complet rupti de realitate, bineinteles) ca se pricep la fenomen si ca pot scrie mai bine decit multi dintre angajatii acelor publicatii.

Jul 4, 2010

Africa portocalie

Cristian Vimer, West Yarmouth MA, 3 iulie 2010  

Se pare ca monstruoasa conspiratie care, se stie, nu doarme niciodata, nu s-a manifestat in adevarata ei splendoare la aceste Mondiale, impiedicata probabil de soarta nefasta (sau de o alta conspiratie mai mare) care i-a pus bara de sus in calea mingei sutate de Gyan in minutul 121 al sfertului cu Uruguay. In ciuda efortului tuturor de a promova Africa cu orice pret, reflexul eroic al lui Suarez si sutul cu ochii inchisi al atacantului ghanez au aminat pentru inca 4 ani globalizarea fotbalului - inca nu avem nici o echipa din Africa in semifinalele Mondialelor.


Cu toate acestea, undeva in sudul continentului african, parca pentru a ride in nas corectitudinii politice, milioane de fani fericiti poarta pe umerii lor o echipa frumoasa spre prima victorie mondiala. Ati ghicit, desigur, este vorba de Olanda, care, rasturnind pronosticurile tuturor, a iesit victorioasa din inclestarea surda la limita razboiului cu infumuratii jucatori brazilieni. 


A fost impresionant cum un stadion intreg imbracat in portocaliu, cu vuvuzelele acordate intr-o cadenta perfecta au dat aripi luptatorilor din transeele namoloase de la Port Elizabeth, fortindu-i sa stringa din dinti si sa cistige pentru ei, pentru cei veniti sa-i sustina de peste mari si tari, dar si, mai ales, pentru o tara intreaga care ii sustine fara rezerve.

Logica bazata pe corectitudinea politica atotstiutoare din ultima vreme spunea ca toti sudafricanii, ca un singur om, ii vor sustine pe Ghana, ultima reprezentanta a Africii in competitie. Nu am remarcat sa se popularizeze aceasta stire incomoda: Africa de Sud este reprezentata in semifinale - nu numai cei mai putin de 10% albi (din care poate doua treimi sunt urmasii burilor veniti in cautarea pamintului fagaduintei) dar, cu tot apartheid-ul, majoritatea de culoare a populatiei, sunt trup si suflet alaturi de fostii colonisti olandezi, nestresindu-se prea mult pentru (mai mult sau mai putin) fratii ghanezi.  

Poate si-au uitat istoria, poate i-au iertat, poate sufera de sindromul nevestei batute zilnic si care isi iubeste in continuare sotul betiv, poate situatia din Africa de Sud nu a fost asa cum ni se spune, habar n-am. Nu trag nici un fel de concluzii, nici macar nu vreau sa sugerez vreuna, dar am fost surprins si impresionat de sustinerea fanilor pentru asupritori, si nu pentru asa zisii magicieni ai fotbalului brazilieni. Un aspect interesant care, fiti siguri, nu va aparea pe site-ul fifa (fuck fifa) sau prin agentiile de presa. 

Inainte sa inchei, am fost surprins sa gasesc intimplator aici (in cautare de poze de la meci) un articol din Wall Street Journal care trateaza (dintr-o perspectiva atent cosmetizata politic) acest subiect, inaintea meciului cu Slovacia.

In concluzie, hai Olanda, cei mai de treaba dintre cuceritori...

2 comments:

  1. Wie ist das schoen, au de jucat cu o echipa decimata de pe un continent, deasemenea, decimat. Oportunitate unica de a crea vedeta acestui WC (World Cup, sure), chiar daca vine sub forma blonda cu cordeluta.

    ReplyDelete