Intro

Totul a inceput cu trei personaje pasionate de fotbal (si de sport in general), care traiesc in mod absurd in America, unde fotbalul se joaca cu mana, si jocul cu piciorul se numeste soccer. Cei trei, plictisiti de articolele imbecile de tip tabloid care le ocupa, precum o placere bolnava, orele de serviciu, s-au gindit (complet rupti de realitate, bineinteles) ca se pricep la fenomen si ca pot scrie mai bine decit multi dintre angajatii acelor publicatii.

Jul 2, 2010

Pa Dunga. Ia-ti “brazilienii” si du-te acasa!

Bogdan Voicescu, New York, 2 iulie 2010

Imi asum tonul agresiv din titlu. Brazilia a incantat de-a lungul anilor cu acel jogo bonito, care poate da microbistilor o senzatie feerica, motivul pentru care suntem contaminati cu microbul fotbalului.
Fotbalul brazilian este minunat, fascinant, ma incanta, dar as vrea sa sterg cele 93 minute de azi.
Colegul Vidrascu a publicat pe blog un articol despre Grecia, cu un titlu asemanator. Este timpul sa aplicam acelasi tratament si Braziliei. Am avut parte de cea mai antipatica echipa a Braziliei pe care am vazut-o eu personal vreodata.
Dunga este varza, a distrus jogo bonito si nu a adus nimic in schimb. Ca sa fie clar, apreciez jocul tacticizat, sunt un fan al lui Mourinho, apreciez catenaccio-ul italian, jocul la “distrugere”, armele echipelor mici si asa mai departe, Nu sunt un poet romantic al fotbalului. Insa ce a facut dunga cu fotbalul brazilian este o rusine.
Sa joci in halul asta in sferturi, sa nu ai o arma ofensiva pe banca, un Pato, un Diego, un Ronaldinho (!) sa-ti aduca un pic de fler, de aport ofensiv, este rusinos, strigator la cer.
Nici o echipa nu va castiga nici un trofeu nicodata cu Felipe Melo si Gilberto Silva (34 ani), cei mai talentati taietori de lemne din padurile Amazonului. Singura circumstanta acceptabila in care poti juca cu acesti doi indivizi impreuna la centrul terenului este daca tii cu dintii de rezultat in min 92.

Golurile Olandei la fel ca si golul Braziliei au fost pe fondul erorilor defensive, dar nu accept ca Brazilia sa joace la ciupeala, desi se pare ca asta e fotbalul favorizat de marele selectioner Dunga, (apropo dung inseamna “kaka” in engleza Americana, cam mult “kaka”in acest selecao si nu la fel de mult fotbal. Atat despre aceasta Brazilie care sper ca in 2014 sa revina la principiile fotbalului pe care l-a consacrat.

Olanda castiga meritat. Au avut acel lapsus in aparare la golul Braziliei, dar au revenit meritat in repriza a 2a, au jucat in viteza, au fortat egalarea printr-un joc direct, tehnic, cam toti stiu cu mingea.

Pa Brazilia! Nu o sa ne lipseasca jogo feio pe care il practici.

Doua precizari legate de organizarea penibila :
1. Terenul a fost execrabil. Cred ca si in Regie era gazon mai bun, jocul a fost influentat de teren, sarea jabulanu si mai aiurea decat deobicei
2. Arbitraj slab in continuare…Van bommel trebuia sa ia galben de vreo 3 ori, plus alte decizii caudate.

Olanda are fata de campioana mondiala. Raman trei echipe adevarate : Olanda, Argentina, Spania.

Dupa cum ati observat, toate cele trei genii din redactia fotbalvvv, au prezis caderea Braziliei! Ramaneti cu noi pentru noi detalii si comentarii fulminante.

2 comments: