Intro

Totul a inceput cu trei personaje pasionate de fotbal (si de sport in general), care traiesc in mod absurd in America, unde fotbalul se joaca cu mana, si jocul cu piciorul se numeste soccer. Cei trei, plictisiti de articolele imbecile de tip tabloid care le ocupa, precum o placere bolnava, orele de serviciu, s-au gindit (complet rupti de realitate, bineinteles) ca se pricep la fenomen si ca pot scrie mai bine decit multi dintre angajatii acelor publicatii.

Jul 11, 2010

Capete si picioare in piept

Bogdan Voicescu, New York, 11 iulie 2010


De la Zidane la de Jong in patru ani - cam asa se poate rezuma tranzitia de la ultima finala la cea de acum. Dai cu capu' sau cu spitzu' in pieptu' adversarului - nu iei cupa, fratele meu... Asta e concluzia.
Finala a fost in acelasi ton cu restul acestui campionat, plina de ciudatenii, giumbuslucuri, greseli grave de arbitraj, si din cand in cand ceva fotbal, piperat cu traiectorii ciudate de Jabulani si intrari la intimidare.

Filmul finalei s-a rupt la pauza. Probabil ca arbitrul isi daduse seama ca a gresit la intrarea K1 a lui de Jong si ca pierduse controlul partidei. Nu imi propun un studiu psihologic al arbitrilor, nici nu ma intereseaza, dar e clar ca maniera de arbitraj s-a schimbat si ca pauza a fost un sfetnic extrem de prost pentru brigada de arbitraj.

M-am trezit cu un sentiment ciudat dupa golul lui Iniesta, Desi am tinut cu Spania ca un nebun, ca un taur in calduri, golul si implicit victoria s-a umplut de haos si absurd, deznodamant fara nici un sens, in care diferenta dintre invingator si invins devine extrem de “arbitrara” (ha!) si subiectiva. Domnul arbitrul gresise evident cu 2 min inainte, neacordand un corner clar olandezilor, la fel de clar ca si rosiile neacordate lui de Jong si Robben (dupa gol). Fanii Olandei vor adauga si faultul discutabil la sprinter-ul brunet de 110 m garduri Elia, la faza imediat premergatoare golului.

Imi pare bine ca a castigat Spania, sustin ca Olanda ar fi fost cea mai nemeritata campioana posibila - ce au jucat ei nu are nici o legatura cu marii artisti olandezi. Portocala a fost mai degraba acra si dura decat mecanica. Per ansamblu totul a iesit ok, cu finalul preconizat la casele de pariuri, spaniolii au fost mai tehnici si mai fotbalisti, deci putem pleca multumiti spre casele noastre…


Bravo Spania – ai intrat pe teren cu intentia de a juca fotbal, ai fost prietena cu mingea si suficient de vicleana pentru a fi campioana.
Olanda – ai cam exagerat cu jocul la intimidare, care s-a vrut a inlocui un fotbal pe care din pacate de Jong si van Bommel incearca sa-l pacaleasca.*

Cu ce ramanem:
1. Dupa (inca) cateva beri, mi-am dat seama ca
singurul lucru pozitiv este ca a castigat echipa venita sa joace fotbal in fata atletilor portocalii cu iesiri de karateka violenti. Asta o trecem la capitolul pozitiv al acestei competitii.
2. Campionatul mondial este o mare varza.
Datorita arbitrajului extreme de slab si inconsistent, fara nici un sens, plin de greseli, am avut parte de meciuri cu mai multe elemente de telenovela decat cele de fotbal. Exemplele sunt prea multe… sunt convins ca stimabilii cititori stiu despre ce vorbesc.
3. 
Spectatorii veniti la mondiale au fost cei mai pafaristi, complet pe dinafara suporteri de fotbal care s-au vazut la vreun turneu final– faptul ca Suarez a fost huiduit nonstop la finala mica si ca sufli in vuvuzela ca un tembel 2 ore, denota ca nu intelegi nimic despre acest sport.


Cam atat, ma duc sa imi caut ceva de facut, un hobby, (filatelie?) pentru a umple orele lasate disponibile de sfarsitul mondialelor.
Si inca ceva: Olanda - cabron, saluda el Campeon!


*nu poti pacali Fotbalul!

4 comments:

 1. bai ai uitat sa mentionezi cele mai tari reluari si filmari. asta e singurul lucru la care a excelat acest campionat:)...restul, cred ca trebuie schimbate multe lucri in sportul asta. dupa parerea mea cat timp un gol o sa conteze atat de mult, nivelul jocului atunci cand miza e mare o sa fie mizer....iar acordarea sanctiunilor si post meci e necesara pt sportivitate, si ar rezolva multe in timpul meciului.

  ReplyDelete
 2. Robert- treaba cu filmarile merita mentionata. o sa revenim mai pe larg cu schimbarile propuse pt imbunatatirea fotbalului. importanta unui gol a fost amplificata la mondiale datorita mizei si faptului ca absolut toate echipele cu sansa a 2 a s-au baricadat din start, asta e stilul "modern", din pacate jocul se strica din cauza asta fiind preferati tot felul de distrugatori la mijloc in dauna fotbalistilor tehnici care pot produce spectacol. E nepermis ca brazilia sa joace cu gilberto silva si melo mijlocasi centrali, "mingicarii" de jong si van bommel la olanda, etc. Si uite ca le merge. O sa ajungem sa se joace cu 3 distrugatori (sa nu uitam ca nu demult, acum vreo 7-8 ani era doar 1) care vor trimite/bubui mingea la cei 2 atacanti atleti si masivi, sa vezi atunci fotbal...

  ReplyDelete
 3. Anonymous12/7/10 09:25

  It would had been a real shame if Holland had win... the players acted as if they were a bunch of animals in a field ! shameful... thankfully the beautiful football prevail and Spain won ! Just imagine having Van Bommel lifting the trophy ? So many complaints about the referee here and it's correct, the dutch should have finished the game with 8 players in the field !

  ReplyDelete
 4. Anonymous12/7/10 12:35

  Holland, the dirtiest team will never win the World Cup.

  It was clear what was going on. It was a coaching decision by the Dutchies to break up the Spanish verve by physical brutality. And it worked. By the second half many of the Spanish passes in the midfield were hurried and off target, giveaways they would never had made but for fear of injury. That’s not to say they were cowards, but when you have a million euro professional salary their are limits to what you will sacrifice for your copuntry in sport. And van Marwijk knew his man in Webb. Those first two Spanish yellow cards were laughable equalizers for the much more serious Dutch misdemeanours that preceded them in turn.

  Von Bommell was disgusting, a devil in orange. De Jong’s foul on Alonso will be replayed for years and every controversial red card to come will be compared to the yellow he got.

  It would have been a scandal if the Dutch had won, but they played with such calculated violence it was a scandal they were there at all.

  Sent from miPhone from somewhere

  ReplyDelete