Intro

Totul a inceput cu trei personaje pasionate de fotbal (si de sport in general), care traiesc in mod absurd in America, unde fotbalul se joaca cu mana, si jocul cu piciorul se numeste soccer. Cei trei, plictisiti de articolele imbecile de tip tabloid care le ocupa, precum o placere bolnava, orele de serviciu, s-au gindit (complet rupti de realitate, bineinteles) ca se pricep la fenomen si ca pot scrie mai bine decit multi dintre angajatii acelor publicatii.

Jul 27, 2010

Cine (şi cum) va mai băga banul în sport?

Bogdan Voicescu, New York, 27 iulie 2010  

…ca de scos, vrea sa-l scoata Statul..

Ordonanta nr.58/2010 va afecta in mod direct si dramatic pe cei ce platesc salariile jucatorilor, mai exact patronii. Este vorba de o modificare recenta a Codului Fiscal ce stipuleaza cresterea contributiei angajatorului la bugetul statului cu o rata de pana la 83% din venitul angatului, atata timp cat activitatea angajatului (in cazul nostru, sportivul) se incadreaza in statutul unei activitati “dependente”, sub forma de conventie civila.Concomitent, ANAF a hotarat ca sportivii nu derulează o activitate conjuncturală, care poate fi considerată independentă (asa cum a fost considerata pana acum), stabilind ca activitatile sportive se incadreaza in cadrul conventiilor civile salariale, “dependente”,   acele ce urmeaza a fi impozitate pana la 83%. Comparativ cu alte state cu impozite ridicate, acest procentaj este dublu fata de cel din Suedia si Brazilia (40%). 

Practic este vorba de dublarea costurilor salariale ale unui club. Din momentul implementarii acestei prevederi, orice negociere salariala implica un cost “real” aproape dublu. Salariul de 100.000 de euro va insemna de fapt o cheltuiala de 183.000 din partea clubului.

Normele de aplicare ale acestei ordonante nu au fost inca publicate, in functie de acestea vom putea analiza diferita modalitati de a fenta legea. Nu se indoieste nimeni de ingeniozitatea patronilor, mai ales cand vine vorba de evaziuni (de orice fel). Infiintarea unei firme proprii in afara tarii ar fi o alternativa.  Probabil ca vom asista la un boom de srl-uri marca Dodel si Banel in Bulgaria, in acest fel ei putand fi platiti fara impozitele aferente de natura salariala. La fel vor exista si tot felul de contracte fictive, salarii minime facute la misto etc.

Datorita faptului că in ultimii cinci ani fotbaliştii au fost platiti sub forma de convenţie civila indepententa, cluburile trebuie să achite retroactiv statului aproape jumătate din bugetele salariale plătite în aceasta perioada.  Este de remarcat ca decizia ANAF in privinta conventiilor civile  se aplica (doar) in perioada 2005-2010. Se pare ca aceasta co-dependenta patron-angajat din sport a inceput in ziua de gratie 1 ianuarie 2005, nici mai devreme nici mai tarziu, pentru ca dupa cum bine stim, inainte de 1 ianuarie 2005 activitatea sportiva avea o cu totul alta natura,  incadrandu-se in cu totul alt regim de activitate…

Nu stim la ce masuri va recurge Fiscul pentru impunerea aceastei hotarari, dar avem cateva precedente interesante, cum ar fi cazul clubului FC Arges unde s-a pus sechestru asigurator pe fotbalisti, acestia putand fi vanduti la alte echipe cu conditia ca venitul din vanzarile jucatorilor sa fie virat direct la bugetul de stat… De aici si pana sa vedem functionarii Fiscului “dubland” ca impresari ai jucatorilor mai avem doar un singur pas.

Este evident ca in perioada de criza statul recurge la masuri dramatice, vecine bune cu ridicolul, pentru a creste veniturile bugetare. Foamea este puternica, pe stomacul gol se poate ajunge la decizii absurde. Ramane de vazut cat de abil va fi fentata aceasta Ordonanta de catre patroni, altfel puterea de influenta a statului poate fi fatala nivelului competitiv al Ligii.  Driblingurile economico-administrative ale cluburilor vor fi la fel de importante ca acelea de pe gazon.

No comments:

Post a Comment