Intro

Totul a inceput cu trei personaje pasionate de fotbal (si de sport in general), care traiesc in mod absurd in America, unde fotbalul se joaca cu mana, si jocul cu piciorul se numeste soccer. Cei trei, plictisiti de articolele imbecile de tip tabloid care le ocupa, precum o placere bolnava, orele de serviciu, s-au gindit (complet rupti de realitate, bineinteles) ca se pricep la fenomen si ca pot scrie mai bine decit multi dintre angajatii acelor publicatii.

Jul 15, 2010

Cocalaria fotbalistica

Cristian Vidrascu, Bogdan Voicescu, Cristian Vimer, 14 iulie 2010


Cocalar, cocalari s.m. 1. țigan bișnițar. 2. șmecheraș de cartier. 3. (peior. – între rromi) țigan de cea mai joasă speță. Aceasta este definitia, complet absurda din DEX Online
Intr-un articol publicat in Romania Literara (Nr 13, 2009), Rodica Zafiu precizeaza: "Etimologia termenul este cunoscută, până la un punct: cocalar este un derivat, cu sufixul de agent -ar, de la substantivul ţigănesc kokalo, -a "os" (înregistrat în dicţionarul lui Gh. Sarău, din 1992; cuvânt curent în limba romani, ca împrumut din greacă)."

Dupa ce face o analiza a introducerii termenului in limbajul de zi cu zi, autoarea incheie apoteotic: "Altminteri, succesul actual al cuvântului cocalar, ca şi procesul deprecierii semantice a unor cuvinte precum mitocan sau (în sensurile lor insultătoare) ţăran, cioban etc. indică o acumulare de rupturi şi tensiuni culturale ale societăţii româneşti."

Fara a impartasi in totalitate parerea relativ prapastioasa a doamnei Zafiu, membrii redactiei Jurnalului de Fotbal au avut ocazia de a urmari atat folosirea pe o scara din ce in ce mai larga a termenului, dar si extraordinara globalizare a cocalariei. Este interesant de observat faptul ca, datorita accesului la informatie din ce in ce mai usor in orice colt al lumii, cocalaria a avut o ascensiune incredibila. Si pentru ca suntem un Jurnal de Fotbal, nu putem sa nu remarcam unul din cele mai influente "standarde" de moda si comportament in societatea de azi: Fotbalistul Cocalar

Incepem cu cateva detalii legate de acest specimen: spre deosebire de ruda sa apropiata, cea neandertaliana, specimen predestinat genetic sa ajunga astfel, fotbalistul cocalar este produsul mediului in care s-a dezvoltat si al experientelor cocalaresti din copilarie si adolescenta. Este imperativ sa subliniem ca principala caracteristica a speciei este cocalaria si apoi fotbalist. Acest specimen de fotbalist necesita a iesi in evidenta prin adoptarea unui stil strident, ostentativ. Fotbalul, prin popularitatea sa, este vehiculul, unealta care il scoate pe acest specimen din relativul anonimat si il propulseaza pe firmamentul marilor cocalari, acei adevarati “baieti” ce ridica permanent stacheta cocalarismului.


Cocalaria a fost de mult timp studiata in tara noastra, insa este important a sublinia ca este un fenomen mondial. Poate combina mai multe genuri si trend-uri. Ea se suprapune de multe ori cu urmatoarele curente sociale: metrosexualitate, manelism, cultura hiphop, depravare totala. Uneori se identifica cu un stil de muzica (manele, reggaeton), in alte cazuri cu anumite ornamente purtate sau zgariate cu acul in stil gotic pe antebrat.
Pentru a isi demonstra calitatile de reprezentant al speciei, fotbalistul cocalar dispune de un intreg arsenal de obiecte de uz personal, gata oricand a fi etalat in cazul in care i se va pune sub semnul intrebarii autenticitatea cocalarismului din el.

Exemplele ar fi: bijuterii si diamante de tot felul, (bling), cercel in ureche, ochelari de soare nelipsiti, lant gros la gat, tricouri cu sclipici ori Armani Exchange (scris enorm) ori text fara sens, coafura aranjata de minimum trei feluri de gel sau pomada, cel mai recent trend la coafura fiind creasta sau faux-creasta gelata.

Si acum momentul pe care il asteptam cu totii: profitam de aceasta ocazie pentru a lansa oficial un proiect de importanta monumentala pentru fobal in particular si pentru societatea actuala in general. Dupa cum am mentionat in articolul despre fotbalistii neanderthalieni ca membrii redactiei sunt implicati intr-un vast program de cercetare, care are ca finalitate stabilirea pe spranceana, impreuna cu cititorii nostri, a unei Selectionate Mondiale a Cocalarilor. Alegerea va apartine in totalitate cititorilor nostri; noi vom nominaliza, impreuna cu o scurta biografie cocalareasca (minim) trei fotbalisti (in activitate) pe fiecare post, iar cititorii vor avea ocazia sa-l aleaga pe cel mai reprezentativ specimen - un adevarat formator de trend si de opinie pentru societatea globala. Pe linga nominalizarile noastre, asteptam si sugestiile cititorilor, acompaniate si de o scurta justificare. De asemenea, vom avea ocazia sa observam daca jucatorii romani, care, se stie, tin steagul sus in acest domeniu, se vor descurca la sportul nostru national - cocalaria - in fata competitiei mondiale. Desi inima noastra bate romaneste (in ritm de manele), promitem ca vom fi impartiali in nominalizarile noastre.

14 comments:

 1. Trebuie sa faceti o diferentiere intre a fi cocalar si a fi cocalar pa trend. Unii dintre "fotbalari" sunt cocalari genetic, altii vor sa fie cocalari, prost gustul etalat fiind o dorinta epopeica a lor care are ca scop castigarea celebritatii printre semenii cu aceasi veleitati culturale. Cel mai cunoscut cocalar este fara'ndoiala Maracoca. Omul este o legenda intre toti cocalarii.

  ReplyDelete
 2. Zguma, eu n-as baga mana in foc ca Maradona e cocalar. Maradona, cel putin in teren, a fost un geniu, iar cocalaria implica si mediocritate. Iar alegerile lui Maradona au fost de multe ori surprinzatoare, poate chiar nebune, pe cand un cocalar nu iese din tipar.

  ReplyDelete
 3. @Zguma in principiu ne-am propus sa selectionam "All star cocalar" team-ul pentru cocalarii pa trend. Cocalari "genetici" sunt rude foarte apropiate ale neandertalului, subiect pe care l-am abordat separat. As adauga faptul ca nivelul cocalariei nu tine cont de valoarea unui jucator, poti fii marele cocalar Cristiano Ronaldo, jucator de top, sau micul cocalar Pulhac, afundat in mediocritate. Ambii sunt la un nivel de cocalarie ridicat, desi unul este clar o non-valoare fotbalistica

  ReplyDelete
 4. Adica Maracoca este doar nebun nu si cocalar nu ??? Omul poarta 2 ceasuri, a tras cu pusca in ziaristi, vine imbracat in trening deobicei etc. :)) Serios eu unul il ador pe acest individ, probabil ca este cel mai bun fotbalist din toate timpurile, dar daca analizezi la rece tot ce face si mai ales a facut el, observi inevitabil lipsa sa de bun gust. Si pana la urma ce inseamna sa fii cocalar? Sa iesi din tiparul obisnuit, sa incerci sa te expui cat mai mult, sa sochezi si sa te preamaresti.

  ReplyDelete
 5. Capitan de echipa trebuie sa fie Cristiano Ronaldo.Mi se pare poza potrivita in DEX in dreptul cuvantului cocalar. Daca omul avea nenorocul sa se nasca in Romania, avea weekend de weekend masa la Million.

  ReplyDelete
 6. Iar la echipa sa adaugati si postul de conducator. Il vad pe Borcea mare favorit pe aceasta pozitie:)
  P.S. Excelenta poza de articol!

  ReplyDelete
 7. O sa adaugam si postul de presedinte de club, si cel de antrenor cocalar.

  ReplyDelete
 8. Hehe, alt Radu a postat inaintea mea... Singura mea intrebare e legata de ordinea cuvintelor: voi spuneti "fotbalistul cocalar", care asuma o ordine contra-intuitiva a evenimentelor. As spune ca de obicei personajele intai se formeaza in rolul de cocalar, apoi incep sa joace fotbal, dar din cand in cand continua sa-si etaleze stilul cocalar chiar si pe teren. Nu am nici o indoiala ca susmentionatul Ronaldo a jucat ca un cocalar la mondialele 2010 (incercand driblinguri inutile mult prea des). Propun sa ne focusam pe "cocalarul fotbalist", genul celor care mananca meciuri cu stilul lor pagubos cocalaresc.

  ReplyDelete
 9. @Radu cu R mare :) In cazul asta e plina Liga I de cocalari. Ziaristii ii numesc elegant inconsecventi. Orice jucator din campionatul nostru e "cocalar fotbalist" de cel putin 10 ori intr-un sezon:)
  Punand accentul pe look, actiuni si alte cancanuri eu nu cred ca de exemplu Mitea, la 10 ani, eram mai cocalar decat copiii cu care juca fotbal in curtea scolii. Imbogatindu-se peste noapte s-a transformat din fotbalist(chiar avea talent baiatu') in fotbalist cocalar.
  Mai exista si fenomenul inversat. Ilie Dumitrescu.

  ReplyDelete
 10. for beginners like me need a lot of reading and searching for information on various blogs. and articles that you share a very nice and inspires me .
  cara menggugurkan kandungan
  obat aborsi
  kalkulator kehamilan

  ReplyDelete