Intro

Totul a inceput cu trei personaje pasionate de fotbal (si de sport in general), care traiesc in mod absurd in America, unde fotbalul se joaca cu mana, si jocul cu piciorul se numeste soccer. Cei trei, plictisiti de articolele imbecile de tip tabloid care le ocupa, precum o placere bolnava, orele de serviciu, s-au gindit (complet rupti de realitate, bineinteles) ca se pricep la fenomen si ca pot scrie mai bine decit multi dintre angajatii acelor publicatii.

Jul 28, 2010

Scriitor de Almanahe

Cristian Vimer, Brooklyn, 28 iulie 2010  


Imi cer scuze ante portas cititorilor nostri inteligenti pentru acest scurt articol (sau post, sau cum i-o mai zice) fara nici o legatura cu fotbalul, sportul sau jocurile de societate. In plus este si o reclama desantata (si neplatita, aviz celor interesati) pentru un mogul al poeziei si prozei romanesti contemporane. 


Este vorba de prietenul meu din copilarie Dan Carlea. Un poet. Poate singurul. *


Dan Carlea nu mai are nevoie de nicio prezentare, fiind deja un Paolo Coelho al literaturii romanesti (sa ma ierte Dan pentru comparatia deplasata, dar era vorba numai de bani si faima nu si de stilul si ideile filosofice de carte de bucate sau de manual de limba romana clasa a treia ale lui Coelho). Spirit renascentist, Carlea a abordat din toate partile atit poezia, cu volume premiate, cat si proza, jurnalistica sau chiar scenariul de film


Personalitate complexa, Dan Carlea nu s-a multumit cu rolul de poet romantic, ci, pentru a da satisfactie micului burghez din el a devenit un capitalist producator de tricouri care se vand ca piinea calda in toate mall-urile sic ale Capitalei si nu numai (va rugam pe aceasta cale sa nu mai cumparati tricouri "Carleea Exchange" falsificate grosolan si vandute de bisnitari in pietele bucurestene). 


Un proiect capital la care am avut onoarea sa fiu invitat sa particip este volumul de proza scurta (cu un caracter autobiografic) "Copil in epoca de aur" pe care am inceput sa-l traduc si sa-l adaptez pentru cititorii americani (sub titlul "Child in the Golden Era"); primele doua povestiri au fot deja trimise spre publicare la reviste prestigioase de literatura de aici din America. Scopul declarat al acestui proiect este sa ne imbogatim de pe urma acestor capitalist care nu au mincat salam cu soia (la figurat, caci soia e la mare cinste pe aici, deci nu m-ar mira sa fi mincat la propriu) si care vor plati bani grei pentru a putea arunca o privire prin ochii puri de copil de la bloc din Crangasi intr-o epoca de care nu se prea stie mare lucru pe aici. 


Sper ca voi avea ocazia sa revin cu un interviu despre sport cu acest Banel Nicolita al literaturii romane; va las in compania versurilor sale nepieritoare...


Eu asa si ea asa

Eu cu mapa, ea cu sapa,
Ea cu sexu, eu cu laba,
Ea cu QUEEN, iar eu cu ABBA,
Eu la munte, ea la mare,
Eu pun zahăr, ea vrea sare,
Ea Logan, eu vreau Q7,
Eu cafea, ea strigă „Lapte!”,
Ea vrea casă, eu la bloc,
Eu vreau rasă, ea cu floc,
Eu vreau limbi şi ea vrea buze,
Ea vrea proză, eu vreau muze,
Ea cu Geoană, eu cu Boc,
Eu vreau bucle, ea vrea coc,
Ea vrea prunci, eu vreau maşini,
Ea vrea meri, iar eu vreau pini,
Eu Sinaia, ea Predeal,
Eu la şes, ea vrea pe deal,
Eu vreau câini, ea se-nnegreşte,
Eu vreau mâţă, ea tuşeşte,
Ea posteşte, eu vreau ceafă,
Ea vrea cupe, eu carafă,
Ea normal, eu vreau 69,
Eu spun „coaie”, ea vrea ouă,
Ea cu Tucă, eu cu Pleşu,
Vrea persan, eu ador preşu,
Ea benzină, eu cu diesel,
Eu cu nemţii, ea cu Wiesel,
Ea Antena, eu B1,
Admir tancul, ea vrea tunul,
Eu cu Itzic, ea cu Strul,
Zic remiză, ea vrea nul,
Ea cu SUA, eu vreau UE,
Eu şuruburi, ea vrea cuie,
Eu vreau BILLA, ea CARREFOUR,
Zice „fese”, eu spun „cur”,
Eu cu netu, ea cu printu,
Eu încet, iar ea cu sprintu,
Eu cu porcu, ea cu oaia,
Vreau WC, ea-ncuie baia,
Ea cu bicla, eu cu sticla,
Ea vrea treflă, eu vreau pică,
Ea vrea Sandu, eu Mitică,
Ea cu Hagi, eu Dobrin,
Ea cu berea, eu vreau vin,
Ea Zivari, eu Andrei,
Ea vrea varză, eu ardei,
Ea piper şi eu muştar,
Eu vreau bani şi ea vrea HAR,
Ea la teatru, eu la ring,
Ea la Mc’ şi eu la Spring,
Eu bărbat, iar ea muiere,
Eu doar miere, ea doar fiere,
Eu sunt bun şi ea e rea,
Asta e femeia mea,
Îmi duc crucea uite-aşa:
Între bar şi cafenea,
Şi le zic la toţi, ursuz,
Exact ce am zis mai sus.


Dan Cârlea ©


* Disclaimer: Materialul publicat aici nu are nici o legatura cu reclama desantata facuta Jurnalului de Fotbal pe blogul personal al poetului Carlea, si nici cu imaginea din stinga, surprinsa de paparazzi bucuresteni si publicata in revistele de scandal sub titluri ca "Imagini Socante! American venit pentru turism sexual in Romania, pindit de un tilhar autohton intr-un local din Bucuresti!"

5 comments:

 1. :))
  Im primu rand Coieliu asta e varza la portofel pe langa mine, ai zis bine aiciea, in al doilea rand iar ai dreptate, vrem sa ne imbogatim din cultura, sa ii facem la boznare pe americani, sa ne luam apoi case in Pipera, masini decapotabile, sa ne ducem la viitoarea emisiune "Petarde de carte" si sa ii dam cu mucii in freza lu' Patapievici - na coaie, ce masina conduci tu, ne lasi?
  Deci:
  Jiji pleaca din Gheeenceaaaa!

  ReplyDelete
 2. @ dc: tu si cu lacomia ta proverbiala... Nu-ti ajunge leii si euroii, mai vrei si parai din astia de la americani.
  Oricum se stie ca asta e visul oricarui tinar om de litere - sa i-o dea peste nas lu' Patapievici si sa se afiseze in lamborghini cu bagaboante de pe la vreun show. Urmeaza un reality show ca ala cu nevasta tanara, nu mai stiu cum il cheama. Oricum ceva cu un titlu de genul Poezie fara numar - fara numar

  ReplyDelete
 3. Irinel Columbeanu, imi iesise complet din cap. Deci acest Irinel Columbeanu al poeziei in ritm iambic.

  ReplyDelete
 4. Ritm limbic, daca e cu nevasta lui Iri ;)

  ReplyDelete