Intro

Totul a inceput cu trei personaje pasionate de fotbal (si de sport in general), care traiesc in mod absurd in America, unde fotbalul se joaca cu mana, si jocul cu piciorul se numeste soccer. Cei trei, plictisiti de articolele imbecile de tip tabloid care le ocupa, precum o placere bolnava, orele de serviciu, s-au gindit (complet rupti de realitate, bineinteles) ca se pricep la fenomen si ca pot scrie mai bine decit multi dintre angajatii acelor publicatii.

Jul 23, 2010

Selectionata Mondiala a Cocalarilor: Quattro. Mijlocasul Central Cocalar

Cristian Vimer, Cristian Vidrascu, Bogdan Voicescu, 23 iulie 2010


Proiectul nostru continua in forta cu un post esential in echipa noastra - cel de mijlocas central, fie el defensiv rupator de oase sau ofensiv creator de faze de spectacol cocalaresc. In trecutul relativ recent, mijlocasul central era buricul echipei, cere noua al timpului, iar cu numarul 10 s-au consacrat genii ale fotbalului (Maradona) sau cocalari deosebiti (Maradona). Dintre mijocasii romani cocalari de pe vremuri, ajunge numai mentionarea numelui de Danut Lupu, si toata lumea stie despre ce e vorba. In ziua de azi, e mai greu pentru un cocalar sa se afirme ca mijlocas central - pozitia fiind rezervata muncitorilor - la recuperare sau cu distributia rapida a paselor. Nu disperati totusi, nominalizari avem destule. In plus, asteptam propunerile cititorilor. Ne cerem scuze pentru aspect, incercam un nou model de sondaj. 


Giani Kirita
Numele este indeajuns sa il recomande pentru orice clasament de cocalari din top, indiferent daca acestia mai joaca si fotbal sau nu. De fapt, nu are cum sa te cheme “Giani (cu un n) Chirita/Kirita” si sa nu fii cocalar, e un nume predestinat, saracul, ar fi fost greu de imaginat "in rolul lui Othello va juca marele Giani Kirita". Gianni al nostru a mers constant pe trendul cocalar macho/hiphop, mai precis hip hop din Pantelimon, inspirat din BUG Mafia, cu tot arsenalul de rigoare, tatuaje abundente, lant grosolan, atitudine razboinica fata de “dusmani”. De imbracat nu prea stim cum se-mbraca, pentru ca ne-a fost mai greu sa gasim poze cu haine pe el decat la bustu' gol.

Acest slovac cu trasaturi care nu ar fi iesit in comun in alte circumstante si-a depasit conditia prin freza de arici, tatuaje ostentative (pe antebrat si pe gat, unde le este locul) si cercel sclipitor, plus o atitudine super cocalareasca la meciuri. A reusit sa scape din provinciala Banska Bystrica la o varsta suficient de frageda, ajungand in Cizma, loc unde a putut sa-si dezvolte cocalaria in tihna. In mod paradoxal, idolul sau este cehul Pavel Nedved cu care seamana doar la sex. Problema e ca e un jucator chiar bun, va fi interesat de urmarit daca va invinge valoarea (vezi cazul CR9) sau cocalaria (cazul Mitea). 
 
        


Ousmane N'Doye
Este un specimen de cocalar hip-hopper care pare foarte simpatic. Apare la conferinte de presa in costumatie (cozoroc plat, lant masiv, ochelari de soare pe ochi, mai ales indoors); inchide discotecile in mod regulat, chiar inaintea meciurilor. Se mahalageste cu coechpierii si cu conducerea clubului din Stefan cel Mare (care nu e neaparat departe de acelasi fenomen al cocalariei). Apoi se impaca si le declara dragoste eterna (tipic). Intotdeauna e imbracat pestrit – si nu isi dezamageste fanii si, presupunem, fanele, niciodata. Pe deasupra poarta sapca cu numele inscriptionat pe ea si cinta (prost) hiphop. Credem ca e de ajuns, nu?


Arturo Vidal
Profitam de aceasta ocazie pentru a introduce un nou specimen: Cocalarul Latino, pe care il gasesti taind legume in orice bucatarie de prin America si jucind fotbal in blugi patati de vopsea pe pajisti in timpul liber. Dupa cum se vede din imagini, Cocalarul Latino nu se deosebeste in echipament de cocalarul european, insa are acea alura telenovelistica (nu de actor, ci de baiat care face curat in platou). Tinarul mijlocas defensiv chilian joaca la echipa aspirinei din Leverkusen, un oras nu tocmai celebru prin cluburi de noapte - dar se stie ca acest stil de cocalar se manifesta mai curind cu baietii cu masini saltarete in parcare decit in cluburile pline de cocalari turco-arabi.   


Eugen Trica
Mereu implicat in polemici si intotdeauna vinat de dusmani, Trica este propulsat in acest top mai degraba de comportamentul sau decat de factori externi. Olteanul pare cocalar de stil vechi, fara tatuaje sau freze mirobolante, care prefera ascultarea manelelor in intimitatea curtii proprii la un gratar si un zaibar. In afara de datul cu muci in fasole in public, baietia amoroasa si apoi mahalageala cu domnul Mititelu il recomanda cu caldura pentru aceasta distinctie.

Nery Castillo
Mexicanul este o varianta un pic diferita a cocalarului latino, introdus mai devreme de chilianul Vidal. Varianta nord-americana pare un pic mai sprincenata, iar tatuajul nuntii parintilor lui pe piept e o mostra de bun gust. Mai adaugam in ecuatie si faptul ca, la 26 de ani, a ajuns la Chicago Fire imprumutat de Sahtior. Dupa ce a ajuns cu surle, trimbite si  pe bani grei la ucraineni, nici macar tata Luce, obisnuit cu cocalaria de pe vremea lui Lupu, Ando si Rednic, nu a reusit sa-l faca sa joace. Apoi a fost imprumutat tot cu tam-tam la City, dar cind vii la prezentare cu caciula pe ochi nu prea ai cum sa te afirmi. Restul e Dnipropetrovsk, Chicago, si tacere...

7 comments: