Intro

Totul a inceput cu trei personaje pasionate de fotbal (si de sport in general), care traiesc in mod absurd in America, unde fotbalul se joaca cu mana, si jocul cu piciorul se numeste soccer. Cei trei, plictisiti de articolele imbecile de tip tabloid care le ocupa, precum o placere bolnava, orele de serviciu, s-au gindit (complet rupti de realitate, bineinteles) ca se pricep la fenomen si ca pot scrie mai bine decit multi dintre angajatii acelor publicatii.

Jul 29, 2010

Sporturile de facultate

Cristian Vidrascu, Washington DC, 29 iulie 2010


Am facut o facultate (intamplator) cunoscuta pentru programul sau de fotbal (soccer) - printre primele daca nu primul din tara, care a dat nenumarati jucatori la liga profesionista (MLS) si chiar la nationala SUA pe parcursul timpului. Chiar am asistat la un meci - ca spectator, nu jucator - dar am fost neplacut impresionat de joc. In loc de tiki-taka, a fost o alergare nebuna, continua, aparent fara cap si coada. In stilul cel mai american posibil, a fost vorba de multa sudoare si putina logica si calitate. In tara asta, din ce am vazut eu, tine lozinca "noi muncim, nu gandim", iar la fotbal se aplica chiar mai mult. Parca vedeam 20 de Banei (ceva mai atehnici, dar mai solizi si rezistenti) alergand pana la ameteala (a noastra, nu a lor), cu faze la porti complet intamplatoare venite parca in ciuda scopului de a arata cat mai multa determinare si barbatie, in dauna fotbalului. In schimb portarii au fost la inaltime.

Probabil ca aceasta alergatura oarba este efectul schimbarilor aproape nelimitate (se pot face 11 schimbari pe meci, plus ca jucatorii schimbati pot reintra sub anumite conditii). Atleticismul exagerat a facut rau fotbalului in tara asta, unde lipseste rafinamentul tehnic din Anglia, dar nu acesta e subiectul. Mai degraba, doresc sa atrag atentia asupra ipocriziei sporturilor de facultate. Pe vremea comunistilor in Romania, teoretic nu existau sporturi profesioniste, asa ca jucatorii de fotbal erau, teoretic, angajati. De exemplu, Anghel Iordanescu avea grad de general maior in armata (Steaua), cutare era angajat la complexul de otel din Galati, si asa mai departe. Era o ipocrizie de nedescris (cei de la Steaua or fi fost apti sa poarte arme intr-un posibil razboi?) dar toata lumea accepta, pentru ca sistemul incerca sa prezinte o imagine superioara.


Ei bine, in SUA este la fel. O mare parte din facultati au un program de sport, iar echipele sunt formate din "studenti" (la fel de studenti ca si militarii de la Steaua). Ipocrizia continua: acesti sportivi (practic de meserie) trebuie sa-si piarda timpul asistand la cursuri idioate si sa-si mentina o nota minima. Insa, aducand atatia bani facultatii (in mare parte din drepturile de televizare), in mod special sportivii de top, exista tot felul de tertipuri ca ei sa fie trecuti, chiar daca nu stiu materia. Multi termina cu diplome. Din pacate, nu au voie sa castige bani din sport pe perioada facultatii, asa ca principala lor ocupatie este sa atraga cluburile profesioniste pe tot posibilul (si cat mai repede, sa-i scape de povara scolii; o mare parte abandoneaza facultatea inainte de a-si lua diploma). Insa imaginea este urmatoarea: ca scoala si scolitul conteaza si nu se ocolesc. Personal mi se face greata cand aud atata ipocrizie.


Ideea este ca sportul fara influenta banilor este mai pur, ceea ce pana la urma e o prostie: au fost zvonuri ca mafiile pariurilor s-au implicat oricum in sporturile de facultate, iar daca jucatorii nu sunt platiti nu inseamna ca nu exista interese financiare. In multe state sau orase nu exista echipe profesioniste, asa ca majoritatea locuitorilor sustin echipa facultatii. Asta implica drepturi de televizare, bilete la stadioane, maimutoi de plus si tot asa. Facultatile joaca acest rol hidos, in care denigreaza rolul educatiei, tocmai pentru ca primesc foarte multi bani din aceasta industrie. Vrem, nu vrem, vorba lui Vespasian, pecunia non olet (in traducere libera, banii nu au miros).


Ma intreb daca nu ar fi mai logic ca universitatile sa sponsorizeze o echipa profesionista, formata din jucatori profesionisti, si sa o trateze ca pe o afacere pentru profit, fara acest joc prostesc si batjocoritor al "studentiei".

1 comment:

  1. Mana pe lopeti: demitizati, baieti!
    Excelent articol!

    ReplyDelete