Intro

Totul a inceput cu trei personaje pasionate de fotbal (si de sport in general), care traiesc in mod absurd in America, unde fotbalul se joaca cu mana, si jocul cu piciorul se numeste soccer. Cei trei, plictisiti de articolele imbecile de tip tabloid care le ocupa, precum o placere bolnava, orele de serviciu, s-au gindit (complet rupti de realitate, bineinteles) ca se pricep la fenomen si ca pot scrie mai bine decit multi dintre angajatii acelor publicatii.

Aug 26, 2010

20 de mii de hituri peste mari (si tari)

Parca ieri scriam acest mic articol, pentru a sarbatori primele 2000 de hituri. De fapt nici nu e asa de mult timp - doua luni au trecut de atunci, dar numarul de hituri pe fotbalvvv.com s-a inzecit. Multe lucruri s-au intimplat de atunci - avem o campioana mondiala, Blatter e la fel de hot, arbitrii fura in continuare, inca nu avem reluari video, echipa nationala joaca fara fantezie si fara viitor, liga 1 a inceput, echipele noastre au jucat in cupele europene, majoritatea le-au si parasit, scandalurile continua, desi parca un pic mai putin intense ca in alti ani  (e ca si cum personajele din fotbal au devenit mai linistite si mai intelepte, avand parca mai mult timp pentru filosofie, in lipsa banilor).  


In tot acest timp, membrii redactiei Jurnalului de Fotbal nu au stat cu miinile in san, ci au muncit pe rupte - deja avem peste 70 de articole, speram inspirate - unele indignate, altele ironice, iar altele pur si simplu poetice. Am scris despre Cupa Mondiala, FIFA, arbitraje, neanderthalieni, Liga 1, ne-am legat de americani, romani, olandezi, spanioli, brazilieni, am incheiat cu ajutorul cititorilor un proiect istoric - Selectionata All-Star Cocalar. Unii ne-au criticat, altii ne-au laudat, dar, poate neasteptat de repede pentru noi, se pare ca romanii raspanditi peste tot in lume au inceput sa auda de noi si sa citeasca Jurnalul de Fotbal (iata in imagine lista de hituri pe tari - este incredibil cum un articol scris de cineva in Brooklyn ajunge sa apara pe ecranul unuia din Mozambic sau Singapore - bine, stim ca aia de acolo au intrat din greseala cautind-ul pe CR7 pe google, dar orisicat; a, si "Unknown" apare daca utilizatorul are vreun firewall sau ceva de genul asta, asa ca cine stie de unde or mai fi unii).

Multumim cititorilor nostri (chiar si, sau mai ales, celor care isi consuma din timpul pretios pentru ca sa ne injure) - promitem sa scriem din ce in ce mai mult si mai bine. Am scris vrute si nevrute, dar, cel mai important lucru - speram ca nu ne-am abatut de la cele scrise in Manifestul Jurnalului, publicat la lansarea site-ului fotbalvvv.com. Iata aici ideile principale si va lasam pe voi sa ne urecheati daca ne vom indeparta cat de putin de aceste idei. Sa ne vedem cu bine la 50 de mii de hituri.  

- Declaram sus si tare ca suntem independenti, neplatiti de nimeni, neafiliati la nici un partid politic, nesantajabili si neprihaniti in pasiunea noastra feciorelnica pentru fotbal (si sport).
- Promitem ca intotdeauna vom scrie numai ce ne trece noua prin cap, nu vom fi niciodata sclavii cititorilor, nu vom scrie niciodata ce credem ca vrea sa citeasca lumea, ci numai ce ni se pare noua important si adevarat.
- Suntem persoane foarte diferite, cu opinii si stiluri diferite, deci nu vom avea o "linie politica" a jurnalului, de multe ori ne vom contrazice; in acelasi timp, promitem sa nu va plictisim cu polemici interminabile.
- Credem cu tarie ca cititorii nostri sunt mai destepti decit noi (parafrazind pe cei de la Catavencu), asa ca nu le vom ofensa inteligenta cu ultimele cancan-uri, cu glumitele unor personaje semi-analfabete, cu caricaturi lipsite de umor sau cu poze de femei goale.
- Nu ne intereseaza cite pahare de vin a baut nustiucare jucator si la cite curve a fost altul in pauza vreunui meci decisiv, ne intereseaza numai modul in care isi presteaza activitatea pentru care sunt platiti.
- Nu ne intereseaza ce au declarat diversi presedinti de club, pe cine au mai facut de la briu in jos si cum s-au mai balacarit, nu vom promova niciodata astfel de personaje interlope.
-Nu stim cum, si nici nu avem resursele sa provocam scandaluri mahalagistice, deci nu vom fugari diverse personaje cu microfonul incercind sa-i facem sa declare ce vrem noi despre altul si apoi sa ne ducem la ala si sa-i zicem "i-auzi ce a zis ala despre tine".
- Nu vom publica zvonuri sau "stiri" provenite de la "surse din interiorul echipei" si nici nu vom publica dialoguri de genul imaginare intre "jucatori" si presedinte.
- Oricine vrea sa ne injure sau sa ne laude e binevenit la noi pe site. Incurajam comentariile de orice fel, nu vom cenzura pe nimeni (in afara de spam). Vom oferi pozitii de colaboratori oricui vom considera ca are ceva de spus (daca, bineinteles, isi doreste asa ceva).
- Ar fi ridicol sa pretindem ca nu suntem suporterii nici unei echipe dar promitem ca nu vom tine partea nimanui (sau cel putin vom incerca), si nici nu vom scrie in functie de numarul de suporteri/potentiali cititori sau de atasamentul fata de vreun club.
- Suntem din Bucuresti dar nu suntem "mitici". Nu suntem nici ardeleni, "bozgori", "ciori", moldoveni sau olteni, semiti sau anti-semiti; nu suntem manelisti, anti-manelisti, cocalari, trendy, rockeri, emo, capsunari, intelectuali sau pseudo-intelectuali, probabil ca suntem cite putin din fiecare, ca toti romanii, si, in plus, nu suntem patrioti locali, de clasa, clica sau rasa.
- Ne intereseaza limba romana si incercam sa scriem intotdeauna corect; suntem de parere ca o inflatie de cratime sau "i"-uri nu inseamna necesar un text scris corect.
- Desi suntem plecati din tara de ceva vreme (sau, din nou, poate tocmai de aceea), incercam sa evitam pe cit putem fandoselile englezite sau idioteniile stil LOL sau OMG (chestia cu "forwardatul" din titlu o pastram ca pe o ironie, daca vreti).

- Promitem, ca vom scrie in stilul nostru personal fara a folosi limbajul gazetaresc mostenit de la cine stie ce jurnalist regretat, de care se abuzeaza in presa, ca si cum ar fi un jargon de specialitate, care nu are nimic de-a face cu limba vorbita. Nu veti citi la noi expresii gen "cavalerul fluierului", "mitan", "pauza e un sfetnic bun" si altele de aceeasi teapa (poate numai ironic, daca este cazul). 

No comments:

Post a Comment