Intro

Totul a inceput cu trei personaje pasionate de fotbal (si de sport in general), care traiesc in mod absurd in America, unde fotbalul se joaca cu mana, si jocul cu piciorul se numeste soccer. Cei trei, plictisiti de articolele imbecile de tip tabloid care le ocupa, precum o placere bolnava, orele de serviciu, s-au gindit (complet rupti de realitate, bineinteles) ca se pricep la fenomen si ca pot scrie mai bine decit multi dintre angajatii acelor publicatii.

Aug 5, 2010

Joaca de copii si jocuri de culise

Bogdan Voicescu, New York, 5 august 2010


Nu stiu daca prealuminatul Blatter a luat la cunostinta faptul ca la Campionatul Mondial de baseball rezervat copiilor sub 14 ani, “Little League World Series” - LLWS, se vor folosi reluari video. De fapt s-a extins folosirea reluarilor pentru o gama mai larga de faze “controversate”.  Este de–a dreptul rusinos faptul ca fotbalul ramane singurul sport la care nici macar nu se ia in considerare progresul tehnologic in scopul unei competitii si implicit a unor rezultate mai echitabile.

Oare ce ar trebui sa se (mai) intample pentru adoptarea factorilor tehnologici in fotbal? Am vazut la cel mai inalt nivel (cica) greseli nepermise de arbitraj. Cel putin teoretic vorbind, aceste “erori umane” au schimbat soarta partidelor; practic au schimbat rezultatul just de pe tabela (electronica). Apropo, poate ca ar fi mai bine sa revenim la tabelele mecanice, la care scorul se actualizeaza manual, reusind astfel sa pastram factorul „uman“ din sport. Se pare ca tehnologia este permisa doar atunci cand ne convine si cand este impotenta in fata jocurilor de culise - dar despre asta s-a scris si se va mai scrie la nesfarsit.

Deci spre deosebire de mintile luminate din comitetele FIFA, organizatorii LLWS au avut „taria“ necesara sa invete din greseli. In 2005 o decizie eronata a schimbat soarta unei partide… Repet este vorba de un meci intre copii de 12-13 ani. 

Cand un sport infinit mai putin indragit la nivel planetar, intr-o competitie rezervata copiilor ajunge sa dea lectii de solutionare a problemelor de arbitraj, ar trebui sa ne intrebam de ce ne mai uitam la fotbal, sportul numarul 1 mondial si galactic? Poate ca urmarim pur si simplu din obisnuinta si dependenta, pentru ca am fost infectati de microb, etc. Cert este ca nu urmarim fenomenul pentru elementele sale de cinste si dreptate… Pestele de la cap se impute si deja bate un “damf” puternic dinspre Zurich.

1 comment:

  1. In 2006 la cupa mondiala, doar chinezii au pariat online sume ce depasesc 6 miliarde de euro.Anul acesta Bwin a anuntat ca pe site-ul lor 20.000.000 de oameni au pariat in timpul Cupei Mondiale.Sau poate sunt putin paranoic :)

    ReplyDelete