Intro

Totul a inceput cu trei personaje pasionate de fotbal (si de sport in general), care traiesc in mod absurd in America, unde fotbalul se joaca cu mana, si jocul cu piciorul se numeste soccer. Cei trei, plictisiti de articolele imbecile de tip tabloid care le ocupa, precum o placere bolnava, orele de serviciu, s-au gindit (complet rupti de realitate, bineinteles) ca se pricep la fenomen si ca pot scrie mai bine decit multi dintre angajatii acelor publicatii.

Aug 27, 2010

Norocu' si ghinionu'

Bogdan Voicescu, Queens, 27 august 2010   


In ultimele 24 de ore s-au invocat repetat aceste proverbiale “calitati”, in special cu trimitere la marele si traditionalul noroc al Stelei in cupele Europene. Toate observatiile sunt bune si frumoase avand in vedere marile ratari ale “greierilor” din Zurich, ratari care, potrivit “specialistilor”, puteau genera lejer 3-4 goluri. Intr-adevar, au fost 3 mari ocazii de gol – ratarea lui Emeghara elvetianu' cu poarta goala, scaparea lui Tatarusanu la care Cabanas putea fructifica daca era cu o fractiune de secunda mai iute, si capul cu poarta goala de langa Latovlevici.

Trebuie remarcat aici ca daca oricare din aceste ocazii ar fi fost fructificate, meciul ar fi luat cu totul alta turnura –  truism logic si practic, nimic teoretic aici – celelalte ocazii nu ar mai fi avut loc sau in cel mai bun/rau caz ar fi fost altele. De multe ori jucatorii unei echipe conduse se trezesc din pumni (sau goluri) si evolueaza mai bine. Nu a fost neaparat cazul Stelei de aseara. Ideea este ca la factorul Noroc se poate invoca doar ocazia de la 0-1 cand a avut loc acea lovitura de cap din 6m trecuta putin peste bara. Restul sunt basme.
De asemenea se pot aduce in discutie si ratarile lui Surdu si Stancu, care ar fi putut incheia orice discutie in privinta calificarii (dar nu si in privinta norocului, bineinteles). Oare se “anuleaza” ocaziile echipelor adverse intre ele din punctul de vedere al zeitei Fortuna? Evident, nu exista raspuns clar la aceasta intrebare, dar merita sa intrebam.

In schimb, ghinionul intr-o stare (mai) pura exista la tragerea la sorti cu bile, adica atunci cand factorul uman  - ratarile, “impotenta” atacantilor - sunt eliminate. Faptul ca Steaua a picat intr-o grupa cu cele mai puternice echipe din prima urna (Liverpool) si a treia urna (Napoli), este un exemplu mult mai concludent de Ghinion, pur si simplu vorbind din punct de vedere statistic, decat Norocul invocat la ratarile elvetienilor. Este discutabil daca norocul tine cu cei puternici, dar faptul ca tragerea la sorti a fost una cu ghinion este un lucru cat se poate de obiectiv.

4 comments:

 1. Eu spun ca a fost norocoasa grupa asta, pentru ca o sa aduca multa lume la stadion, drepturi tv, etc. Jucatorii se vor mobiliza mai tare, plus ca daca se califica sunt eroi si daca pierd au cazut de pe un cal frumos. In halul in care joaca Steaua, si echipele romanesti in general, acum, probabil ca ii bateau si Levski Sofia (sau poate aia nu, ca sunt bulgari), Zagreb sau Gent si nu mai aveau nici o scuza. Parerea mea.

  ReplyDelete
 2. @Vimer: Vrei sa vina si Berbatov dupa tine, nu ti-a ajuns Malone, acu te iei si de bulgarii care ti-au dat televiziune de calitate superioara.

  ReplyDelete
 3. Si cu criza asta e ghinion curat domne, si ca Vantu e roman si a tras tepe, vai ce ghinion, si cu Basescu cel care daca are o zi linistita turbeaza si ii cauta scandal soferului, menajerei, cainelui de companie, barierei de la Cotroceni, oricui.
  Suntem ghinionisti si pace. Uite ce bine de japonezi, au noroc nene, e japonezi si gata. Si cu nemtii la fel.
  Cred ca o sa scriu o lucrare stiintifica despre asta.
  "Norocul si futaiul karmic la romani."

  ReplyDelete
 4. Sau o lucrare intitulata "Metempshihoza, sau Baga-mi-as picioarele, iar m-am nascut roman!"

  ReplyDelete