Intro

Totul a inceput cu trei personaje pasionate de fotbal (si de sport in general), care traiesc in mod absurd in America, unde fotbalul se joaca cu mana, si jocul cu piciorul se numeste soccer. Cei trei, plictisiti de articolele imbecile de tip tabloid care le ocupa, precum o placere bolnava, orele de serviciu, s-au gindit (complet rupti de realitate, bineinteles) ca se pricep la fenomen si ca pot scrie mai bine decit multi dintre angajatii acelor publicatii.

Aug 23, 2010

Schimbarile lui Sepp

Cristian Vidrascu, Bucuresti, 24 august 2010   


Sepp Blatter a declarat pentru revista nemteasca Focus ca ar sugera anumite schimbari pentru viitoarea Cupa Mondiala. Printre schimbari ar fi: eliminarea posibilitatii unui egal in faza grupelor (s-ar bate penalty-uri daca ar ramane egal dupa 90 de minute); iar in fazele superioare, reintroducerea golului de aur (unde primul gol marcat in prelungiri determina castigatoarea meciului).
Conservatorul, neschimbatul, temeinicul si eternul Sepp vrea sa revolutioneze fotbalul. Ciudat. Este posibil sa fie sincer. Pana la urma, este disperat sa exporte acest joc maselor necunoscatoare, sa-l faca atractiv femeilor si cetatenilor lumii a 3-a fotbalistice, care nu stiu exact ce inseamna legea de offside, dar isi dau seama ce e aia un gol (si apreciaza sarbatoarea sportului, in dauna sportului propriu zis).
Sepp are nevoie ca de aer sa creeze un fotbal ofensiv, atragator maselor (poate chiar si americanilor, care nu se satisfac cu un gol pe meci, fara opriri, ca sa aiba timp sa savureze niste reclame de prost gust sau sa-si faca un sandvis presarat cu chimicale).
Poate insa ca Sepp totusi nu a innebunit complet, chiar in lupta sa oarba pentru un fotbal mai ofensiv. Chiar e posibil ca vulpea sireata din cantoane s-o fi luat-o razna din senin? Chiar asa, sa nu mai existe egaluri in grupe? Eu ofer alta ipostaza: este foarte posibil sa fie o diversiune. Cum se vorbea in ultima vreme despre greselile (?) flagrante de arbitraj, care puteau fi evitate foarte usor daca era voie sa se foloseasca tehnologia video, poate Sepp ne ofera niste schimbari la pachet. Noi protestam ("Sepp, ai innebunit? Cum sa batem penalty-uri in grupe?") iar el poate da inapoi, spunand foarte senin "Aveti dreptate, am exagerat, nu exista loc de schimbare in fotbal. Imi retrag cerintele, la editia viitoare a Cupei Mondiale, nu vom efectua nicio schimbare."
Schimbarile sugerate de dl. Blatter sunt prea drastice, fortandu-ne sa protestam. Iar asa ii va fi usor sa bata in retragere, sa ne satisfaca (chipurile) afirmand ca nu va fi nici o schimbare. Nici proba video (pe care ne-o va baga in aceeasi oala cu celelalte sugestii trasnite).
Poate, gandind asa, sunt cinic. Oricum, inca nu m-a convins nimeni sa nu mai scandez "Fuck FIFA."

4 comments:

 1. Complet de acord. Cred ca a aruncat-o ca sa sara lumea ca nu vrea schimbari. Mai lipsea sa spuna ca vrea sa se mai joace un pic si cu mina, atit era de evident.

  ReplyDelete
 2. Anonymous31/8/10 00:20

  Informatia este veche de peste o luna, deci pe orice site isi are locul doar la arhiva.

  ReplyDelete
 3. @Anonymous - aceasta veste-bomba a aparut pe 14 august intr-un ziar nemtesc, deci cu mult mai putin de o luna in urma. Mai mult decat atat, subiectul si ideea articolului trebuie sustinute pe prima pagina cat mai mult si cat mai tare - ideea ca blatter si fifa vor sa ne ia fotbalul cu japca si sa faca ce vor ei, luand decizii extrem de stupide. Aici se discuta o idee de fond ce merita retinuta de cei interesati de "fenomen", nu e vorba de vreun cancan cu bombe sexy updatat si arhivat zilnic. Chiar si "marele" ioanitoaia a abordat subiectul DUPA ce l-a publicat Vidrascu pe site-ul nostru.
  http://blogsport.gsp.ro/ioanitoaia/2010/page/2/
  nu-l vad arhivat nici pe blogu lu gsp, deci critica legata de vechime si arhiva mi se se pare deplasata...

  ReplyDelete