Intro

Totul a inceput cu trei personaje pasionate de fotbal (si de sport in general), care traiesc in mod absurd in America, unde fotbalul se joaca cu mana, si jocul cu piciorul se numeste soccer. Cei trei, plictisiti de articolele imbecile de tip tabloid care le ocupa, precum o placere bolnava, orele de serviciu, s-au gindit (complet rupti de realitate, bineinteles) ca se pricep la fenomen si ca pot scrie mai bine decit multi dintre angajatii acelor publicatii.

Aug 24, 2010

Suporteri patrioti, vi se pregateste ceva!

Bogdan Voicescu, Queens, 24 august 2010


Iata ca s-a mai gasit o solutie la o problema de fapt inexistenta. Se pare ca vom trai meciurile nationalei la (si mai) maxim vizionandu-le vinerea si martea, in loc de traditionala “dubla” de sambata – miercuri. Scopul declarat al UEFA este cresterea numarului de zile libere pentru jucatorii de club. Astfel, vor fi patru zile libere intre meciurile nationalei din zilele de marti si sambata, fata de cele trei de pana acum. Jucatorii se vor intoarce mai proaspeti la club - in fond de ce atata abnegatie pentru culorile patriei? Avem nevoie de odihna ca vine weekend-ul si ne asteapta meciuri tari cu alde Blackpool, Branesti, Herculesti… Si asa nu ne plateste nimeni daca ne rupem oasele intr-un amarat de meci cu Belarusu din timpul saptamanii…Alt factor interesant ar putea fi captarea audientei tv de vineri seara, cand omul vine obosit dupa o saptamana de lucru si n-ar vrea decat sa se arunce pe canapea si sa savureze Campania de calificare la Euro 2012. In fond, sambata seara se iese cu nevasta / prietena /amanta in oras si nu e timp pentru meci. De fapt, vineri se iese cu amanta si sambata cu nevasta dar prea-luminatii FIFA nu stiu trucurile astea. Familisti domne, frumos…
Initial, am crezut ca este vorba de o exceptie pentru weekendurile de vara, cand lumea e plecata pe la o plaja, un strand, un gratarel ceva sambata - dar nu, stupoare! - in octombrie se va juca tot vinerea.
Pana acum, traditia dictase ca meciurile de tineret sa se joace cu o zi inainte, vinerea. Acum se vor juca in aceasi zi, tot vineri, dar mai devreme probabil ca meci de incalzire pentru telespectator.
Deocamdata n-avem cum sa ne dam seama daca fotbalul de vineri este un lucru pozitiv, ne vom lamuri pe parcurs. Un lucru e cert, mentalitatea de suporter pe stadion, pofta de fotbal, atmosfera, sunt altfel vineri seara fata de sambata. Teoretic, majoritatea spectatorilor se vor indrepta spre stadion cu mai putin chef de fotbal si mai mult sictir vineri seara. In schimb, sambata seara deja te-ai putut bucura de o zi intreaga dedicata limpeziri creierilor dupa saptamana de birou/scoala/magazie si iti poti chiar drege vocea pentru a urla ca un nebun, poti compune cantece si slogane purtand astfel nationala spre culmile gloriei…Astfel, se sacrifica o parte din experienta spectatorului patriot din tribune pentru a creste nivelul competitiei mercenare, adica de club, dar si pentru a creste ratingul TV de vineri si implicit veniturile din reclame.
Intrebarea urmatoare este daca starea de spirit de vineri se va aplica si la protagonisti spectacolului tv, la acei gladiatori din iarba. Poate ca si fotbalisti functioneaza potrivit unui calendar circadian, ce le permite sa isi atinga potentialul maxim spre sambata-duminica. Pana la urma, ei sunt obisnuiti de zeci de ani sa joace sambata sau duminica, nu vinerea. Se pot face paralele cu alte domenii – mersul la cursuri duminica dimineata, intalniri de servici sambata seara, etc. – conditii nu tocmai propice marii perfomante, indiferent de domeniu.
Efectele se vor vedea in curand. Cert este ca fotbalul la nivel de nationala este sacrificat din nou la altarul banului si pierde necontenit teren in urma competitiilor de club.

1 comment:

  1. Trendul este clar! Pe de alta parte, ma gandesc ca fotbalul de vineri poate contribui pentru saptamana de lucru de 4 zile, care ma face sa zambesc bucuros. Amanta de vineri dupa-amiaza, urmata de un meci de fotbal, timp de tranzitie pe teren neutru, catre nevasta bucuroasa ca vine sambata vesela si promitatoare. Jumatatea plina, beton!

    ReplyDelete