Intro

Totul a inceput cu trei personaje pasionate de fotbal (si de sport in general), care traiesc in mod absurd in America, unde fotbalul se joaca cu mana, si jocul cu piciorul se numeste soccer. Cei trei, plictisiti de articolele imbecile de tip tabloid care le ocupa, precum o placere bolnava, orele de serviciu, s-au gindit (complet rupti de realitate, bineinteles) ca se pricep la fenomen si ca pot scrie mai bine decit multi dintre angajatii acelor publicatii.

Sep 12, 2010

Viitorul fotbalului văzut de profesionişti (Partea 1)

Cristian Vimer, Brooklyn, 12 septembrie 2010


Citesc mereu cu placere revista "Champions" - publicatia oficiala a UEFA Champions League - cu adevarat o revista de o tinuta si si un profesionalism desavirsite. Este o diferenta ca de la cer la pamint intre eleganta unei asemenea publicatii si mizeria tabloida a presei romanesti. Discutia despre fotbal este ridicata la un cu totul alt nivel fata de ceea ce citim pe la noi - cu analize despre evolutia sistemelor tactice, discutii cu specialisti, pagini de istorie extrem de interesante - de multe ori te face sa te gindesti, iti stimuleaza muschiul intelectual, atrofiat dupa interminabilele scandaluri soc! sau declaratiile gen hau-hau/miau-miau cu care suntem obisnuiti. Intr-adevar, nu vom citi nimic, de exemplu, despre arbitrajele cu tenta de prin Liga Campionilor, asta e, doar e revista lor, n-o sa-si faca mea culpa in fata noastra niciodata. 

Astazi vreau sa ma opresc putin asupra unui material publicat in Nr.40 (Aprilie/mai 2010), intitulat (traducere lejera) "Care e treaba? Cum s-ar putea schimba fotbalul in urmatoarea decada?" si cuprinde zeci de declaratii ale profesionistilor (jucatori, antrenori, jurnalisti, scriitori de specialitate). Iata citeva dintre cele mai interesante, cu speranta ca nu voi fi dat in judecata pentru incalcarea legii copyright-ului:


"Fiecare aspect al jocului se va schimba. Televiziunea si sponsorii vor avea si mai mult control. Cu un program facut pentru roboti, nu pentru oameni. Cu mai multe amicale pentru ca federatiile sa scoata bani, si fara vacante - jucatorii de top isi vor incheia cariera mai repede. Sper ca arbitrii sa fie ajutati de tehnologie si sper intr-un aport mai mare al medicinei sportive." 
Jose Mourinho, Antrenor, Real Madrid, cistigator al Ligii Campionilor in 2010 cu Inter


"Tehnologia poate fi folosita pentru a ajunge la deciziile potrivite si pentru a evita anumite probleme. Totul depinde insa de jucatori: jucam fotbal si trebuie sa respectam regulile. Sper ca asta se va imbunatati."
David Villa, Barcelona, Gheata de Aur, Euro 2008


"Inca nu a fost exploatat intregul potential al aspectului mental al jocului. Pregatirea mentala, vizualizarea si imaginatia ofera cele mai bune sanse pentru schimbare."
Louis van Gaal, Antrenor Bayern, Cistigator Liga Campionilor, 2005


"O redesenare a hartii Europei fotbalistice va avea loc dupa ce UEFA va implementa "Legea fair-play-ului economic" in 2012 (n.t.: vom reveni cu un articol pe tema acestei masuri extrem de importante pentru fotbal - care obliga cluburile, care acum lucreaza pe datorie, sa isi balanseze bugetele in fiecare sezon). Cluburile inglodate in datorii din Serie A si Premier League vor suferi, ajutind Bundesliga - cea mai bine condusa si cea mai profitabila liga din Europa - sa devina prima forta. Competitiile continentale vor fi dominate de cluburile germane. Aratati-mi o tara in care stadioanele sunt pline in fiecare saptamina si vav voi arata cistigatorii reformei lui Platini: Anglia (dupa ce va depasi convulsiile actuale) si Germania."
Philippe Auclair, autorul cartii "Cantona: rebelul care a devenit rege"


Fotbalul va deveni mai ofensiv, altfel oamenii nu il vor mai urmari, si fara fani ii va scadea valoarea de piata. Antrenorii de top inteleg ca fotbalul trebuie sa fie atractiv - marcajul in zona a inlocuit marcajul om la om. Limite pentru salarii si transferuri trebuie implementate - trebuie sa ne inspiram din hochei, unde astfel de limite exista de ani buni. Dezvoltari rapide in medicina sunt necesare. Pe masura ce jocul creste in viteza, doctorii trebuie sa ajute jucatorii din punct de vedere fizic. 
Antonin Panenka, jucator ceh care a dat numele penaltiului "scarita" 


"International Football Association Board (IFAB) (n.t.: organismul care se ocupa cu regulamentul jocului de fotbal-asociatie) a fost fondat in 1882 si trebuie sa se modernizeze. Trebuie sa includa reprezentanti din toate ramurile fotbalului: oficiali, arbitri, jucatori, antrenori, doctori, reprezentanti media si marketing, si spectatori - cei carora practic le apartine fotbalul. Ultima schimbare majora a jocului a avut loc in 1992 [...] regula pasei inapoi a fost un amendament foarte simplu dar care a schimbat jocul in bine. Daca nu vom schimba IFAB, va fi imposibl sa implementam idei similare pentru a ajuta evolutia fotbalului."
Sergio Di Cesare, director international al Federatiei Italiene de Fotbal


"Am vazut asta cu totii: o echipa conduce si, la fiecare pauza, trage de timp; sau un meci cu un scor strins ajunge in prelungirile dictate de arbitru si apar controverse cu privire la numarul de minute suplimentare (n.t.: vi-l amintiti pe Urs Meier?). A venit momentul sa introducem "real-time" - doua reprize de 30 de minute, cu oprirea cronometrului de fiecare data cind arbitrul opreste jocul. Aceasta va elimina tragerile de timp si controversele, iar spectatorii (si echipele) primesc ceea ce merita: 60 de minute de fotbal. De ce 60? Timpul efectiv de joc in majoritatea ligilor - variaza intre 50 si 60 de minute. Traditionalistii vor mormai ca fotbalul a fost intotdeauna un sport cu doua reprize de 45 de minute. Dar cind fotbalul s-a inventat nu erau cronometre de buzunar, schimbari, numere pe tricou, arbitri de tusa. Si nu va veti da seama de diferenta pina la secundele finale."
Gabriele Marcotti, ziarist si comentator TV


"Fotbalul va deveni o afacere de divertisment. Vad stadioane cu fotolii mari, confortabile, ca in cele mai bune cinematografe. Ar fi distractiv."
Karim Benzema, Real Madrid, cistigator al Ligue 1 de patru ori cu Lyon


"Imbunatatirea tehnologiei in fotbal nu numai ca le va face viata mai usoara arbitrilor, dar ii va ajuta si pe fani sa fie mai implicati in joc."
Rafa Benitez, antrenor Inter, cistigator al Ligii Campionilor cu Liverpool in 2005

5 comments:

 1. "Champions", la asa titlu, asa calitate...
  PS. am nevoie de votul vostru pentru un nou proiect marca "Splendoarea sportului". va astept ...ms!

  ReplyDelete
 2. O revista care stie sa trateze fotbalul ca pe un domn.

  Ajuta si faptul ca e editata de UEFA, si redactorii nu sunt nevoiti sa caute mereu margini de profit prin narative facile.

  ReplyDelete
 3. ms de info.

  mai stii si alte publicatii de genul asta?

  ReplyDelete
 4. utaaradan14/9/10 05:13

  desfiintarea ofsaidului ,cred ca ar fi mult m-ai spectaculos ,arfi rare meciurile terminate 0-0.

  ReplyDelete
 5. Anonymous15/9/10 01:09

  jos cu palaria.......ar fi indicat sa citeasca si "gazetarii" nostri sportivi, chestia asta, dar.....cred ca-i incurca niste formulari pe acolo.....

  ReplyDelete