Intro

Totul a inceput cu trei personaje pasionate de fotbal (si de sport in general), care traiesc in mod absurd in America, unde fotbalul se joaca cu mana, si jocul cu piciorul se numeste soccer. Cei trei, plictisiti de articolele imbecile de tip tabloid care le ocupa, precum o placere bolnava, orele de serviciu, s-au gindit (complet rupti de realitate, bineinteles) ca se pricep la fenomen si ca pot scrie mai bine decit multi dintre angajatii acelor publicatii.

Oct 19, 2010

Brăneşti continua tradiţia de Scorniceşti


Cristian Vimer, Brooklyn, 19 octombrie 2010

Nu am vazut meciul U Cluj - Branesti, si nu sunt suporter al niciuneia din cele doua formatii, dar cititorii nostri ne-au remarcat o noua isprava a Victoriei Branesti, care a reusit sa intoarca spectaculos cel mai periculos scor (0-2) si sa castige cu 3-2. Cel mai bun jucator al oaspetilor se pare ca ar fi fost arbitrul Ionel Ivan, . Nu voi intra in detalii despre meci, si nici nu vreau sa par obsedat de greselile de arbitraj, ca orice roman care se respecta, dar cazul Victoriei discutia merge putin mai departe decat o simpla greseala de arbitraj. Atentie, discutam despre Branesti, o metropola cu traditie in fotbalul romanesc, alaturi de Otopeni, Curtea de Arges, Bragadiru (se pregatesc la rand Chiajna, Stejaru si Snagovu'), care apar, rand pe rand in prima liga, pentru ca sa fuzioneze incet in ceata dupa unul sau doua sezoane de mare succes pentru portofelele patronilor lor. 
Astept comentariile cititorilor care au vazut meciul si doresc sa contribuie cu detalii. Imi cer scuze pentru reciclarea materialelor (nu am vazut inca nici un meci din Liga Campionilor, ca sa am ceva de comentat, astept sa bage istetii de la UEFA rezumate online), dar doresc sa dezgrop, pentru cititorii mai tineri, care nu isi aduc aminte de cele intamplate acum o luna si ceva, cateva fragmente dintr-un articol scris dupa meciul impotriva Sportului (arbitrat de nimeni altul decat de starletul Avram). Se pare ca cele scrise sunt valabile in continuare, inclusiv atacul la persoana antipaticului Buzarin (se mentioneaza ca arbitrul ar fi stricat jocul, cu greseli de ambele parti, dar in rezumatul lor nici nu apare vreuna din ele, nici macar faultul care a dus la penaltiul de 2-2). 

"Scriu aceste rinduri la cald, dupa egalul, 2-2 dintre echipa mea de suflet, Sportul Studentesc si Victoria Branesti, aceasta combinatie bolnava intre Victoria Bucuresti si FC Olt Scornicesti, reprezentanta unei comune de 8500 de locuitori, care a reusit performanta nemaintilnita de a promova in 4 ani din Liga a IV-a in Liga 1, indiferenta la protestele neputincioase ale celorlalte echipe. Imi amintesc de meciul cu Sportul, contracandidata directa la promovare anul trecut, cistigat cu 3-2, dupa un "show" al celebrului Brad Pitt Tudor (in final, ambele echipe au promovat, dar hotia nu se uita asa usor). [...]
Victoria Branesti pare a fi o gluma proasta a vreunui nostalgic securist - are numele frumoasei echipe numarul 2 a lui Dinamo din anii 80, culorile lui Dinamo, joaca pe stadionul "Catalin Haldan", in schimb are ca imn, in loc de "Multumim din inima partidului", internationalul "You'll never walk alone" (vreti sa va dati Liverpool? sunt curios, ati platit drepturi de autor pentru melodie?). Din cite inteleg, cel putin teoretic e proprietatea primariei comunei, acest nou Snagov, in care au rasarit din cimpul inflorit tot felul de vile de baieti buni cu amintiri placute din trecutul lor securistic; se pare ca in spatele lor sta enigmaticul general Gabriel Oprea, din cite inteleg un personaj foarte important in Romania, liderul "independentilor" sustinatori ai lui Basescu din parlament. Tin minte ca intr-o vreme era acuzat de Gigi ca vrea sa ii ia Ghencea si sa ii bage pe Branesti, redenumind-o CCA (ironic, Victoria sa se transforme in rivala Steaua, dar nici rivalitatile dintre ministere nu mai sunt ce erau pe vremuri...).
Aparent extraordinara ascensiune a echipei conduse de antipaticul presedinte fost jurnalist Buzarin este perfect posibila in Romania, unde politicul se implica in tot ce creste sub soare, deci nu are cum sa se tina deoparte de fenomenul fotbalistic. Fac o paranteza - draguta cronica din ziarul care ii platea salariul pina mai an presedintelui branestean: Avram primeste nota 7, dupa ce a dat un penalty in care Olariu a fost "jenat" in careu. Ironia e dusa la maxim de ziarista cu nume sugestiv Cioboata care, cu un spirit de observatie iesit din comun, a observat aceasta faza: "Şi chiar dacă a condus bine partida, "centralul" a fost luat în primire de galeria Brăneştiului după ce, în minutul 63, a acordat uşor un fault în atac în favoarea gazdelor. Toţi suporterii oaspeţilor l-au huiduit pe arbitru, care a fost luat în primire şi de Ilie Stan. (Andreea Cioboată)"
In concluzie, haosul din mocirloasele ligi inferioare, fabrici de voturi pretioase pentru Sandu si ai lui, poate naste "monstruleti" precum Victoria FC Olt Branesti, un fel de jucarie a generalilor plictisiti de singura oferta de divertisment din zona - slujbele de la Manastirea Pasarea."

4 comments:

  1. am sa revin cu amanunte despre meci, sunt plecat cateva zile de acasa si nu am timp, voi comenta despre fotbalul practicat, punctand si momentele "Ivan" si importanta lor, pentru ca au contat.

    ReplyDelete
  2. Au fost 2 greseli mari de arbitraj la meciul U Cluj-Branesti: prima ca nu a dat penalty cand trebuia pt Branesti si a 2-a ca a dat penalty cand nu trebuia pt aceeasi echipa.
    In rest au fost greseli minore care cred ca nu au influentat rezultatul.

    ReplyDelete