Intro

Totul a inceput cu trei personaje pasionate de fotbal (si de sport in general), care traiesc in mod absurd in America, unde fotbalul se joaca cu mana, si jocul cu piciorul se numeste soccer. Cei trei, plictisiti de articolele imbecile de tip tabloid care le ocupa, precum o placere bolnava, orele de serviciu, s-au gindit (complet rupti de realitate, bineinteles) ca se pricep la fenomen si ca pot scrie mai bine decit multi dintre angajatii acelor publicatii.

Oct 22, 2010

Cum sa-ţi furi singur căciula...

Cristian Vimer, Brooklyn, 22 octombrie 2010

De fapt e ca in bancul acela cu Radio Erevan: "Intrebare: Este adevarat ca tovarasul Ivan a primit drept prima pentru depasirea planului o Lada 1500? Raspuns: Este adevarat, cu doua mici precizari: nu esta vorba de o Lada ci de o bicicleta, si nu i s-a dat ci i s-a furat". Cam asta e si povestea acestui pui de articol aparent fara nici o legatura cu sportul. Nu este vorba de o caciula, ci de o bicicleta, si autorul acestui film nu si-a furat-o singur ci a gasit pe cineva sa se ocupe de treburile murdare pentru el. 
Iata-ma din nou in situatia de a-mi cere scuze in fata cititorilor pentru ratacirile mele non-sportive (dupa postarile dedicate unor mari personalitati precum Malone Muistu' sau Carlea Poetu'), dar acest filmulet intitulat "Hot de biciclete in Bucuresti" realizat de jurnalistul Vlad Ursulean m-a distrat si m-a intristat in acelasi timp. Nu vreau sa fac vreo paralela exagerata cu fotbalul sau sportul (probabil ca este implicita, si, de fapt, si furatul e un sport, nu?) dar ma intreb retoric: am devenit oare atat de alienati de istoria noastra comunista si post-comunista incat sa nu mai functionam ca o societate ci ca indivizi izolati, interesati numai de siguranta proprie (si care ranjesc amuzati de necazul altuia)? 
Sa fie clar: nu vreau sa fie un apel la constiinta civica - asta suna foarte comunist/american, dar imi pun o problema de logica - e un fel de Ce-a fost mai intai - oul sau gaina?: societatea a decazut atat de rau incat am ajuns ajungem atat de scarbiti, atat de blazati incat sa ne izolam si sa ne protejam prin neparticipare, ori tocmai datorita acestei indiferente individuale societatea a ajuns demna de scarba membrilor ei? 
Dar destul cu pseudo-filosofia, iata filmuletul - daca nu ne intristam de mesajul lui, e chiar haios:
Am numai o precizare de facut: desi traiesc de ceva vreme intr-o societate care e alcatuita in mare parte din persoane mult prea patrunse de spiritul civic (de multe ori ajungandu-se la incalcarea libertatii individuale in numele binelui public - dar asta e alta discutie), nu sunt convins ca as fi facut ceva daca as fi trecut pe langa cel care taia linistit lacatul...

4 comments:

 1. eu chiar am abordat un tip in flagrant (bine, impreuna cu un amic care are 70 de mii de centuri negre in cateva discipline martiale), iar tipul a raspuns foarte taios ca si-a pierdut cheia de la lacat; nu am avut cum sa raspundem, poate chiar asa era, asa ca l-am lasat in plata lui

  ReplyDelete
 2. Scuze, filmuletul nu mi se pare relevant. "Hotul" actioneaza ca un ne-hot, ca sa spun asa. Atunci cand faci ceva ilicit, ai alta atitudine: mai ridici ochii, te uiti de jur-imprejur, cauti sa te feresti cat de cat. Ori, cei doi "hoti" n-aveau nicio treaba, taiau linistiti EXACT CA SI CUM AR FI FOST BICICLETA LOR. Repet, un hot are alta atitudine, indiferent cat de mult sange rece ar avea.
  Pacat de idee, era foarte buna...

  ReplyDelete
 3. @ Costinho: poate ca un hot s-ar fi comportat altfel. Pe de alta parte, probabil ca ar fi aratat mai fioros, asa ca pariez ca nimeni nu s-ar fi incumetat nici macar sa-l intrebe de sanatate.

  ReplyDelete
 4. Mda. Un pic tragi-comic, dar sa stii ca cel putin textul era in asa fel regizat si tipul juca asa de bine incat l-ai fi crezut. Asta cu nu e treaba mea nu ma bag se intampla in multe cazuri. Altfel cum s-ar explica multimea de furturi in RATB? Oricum amuzant faptul ca i s-a furat politistului bicicleta! Tocmai politistului! Macar el i-a luat la rost. Sa fie un inceput?

  ReplyDelete