Intro

Totul a inceput cu trei personaje pasionate de fotbal (si de sport in general), care traiesc in mod absurd in America, unde fotbalul se joaca cu mana, si jocul cu piciorul se numeste soccer. Cei trei, plictisiti de articolele imbecile de tip tabloid care le ocupa, precum o placere bolnava, orele de serviciu, s-au gindit (complet rupti de realitate, bineinteles) ca se pricep la fenomen si ca pot scrie mai bine decit multi dintre angajatii acelor publicatii.

Oct 24, 2010

Felicitări, Ana!

Cristian Vimer, Brooklyn, 24 octombrie 2010

Dupa multi ani de dominare, oarecum surprinzatoare, a barbatilor, iata ca a venit randul fetelor sa revina in prim-plan. Ana Porgras a castigat medalia de aur la barna la Campionatele Mondiale - primul aur al fetelor noastre din 2001. Ne reamintim cu placere de editia a 35-a a Campionatelor Mondiale de la Ghent (Belgia), unde ai nostri au terminat pe locul 1 in clasamentul pe natiuni, cu nu mai putin de 6 medalii aur  - la fete in competitia pe echipe, si cu Andreea Raducan pe cea mai inalta treapta a podiumului la barna si la sol, asta ca sa nu mai mentionez cele 3 medalii de aur ale lui Marius Urzica - la sol, cal cu manere si la sarituri. De atunci numai baietii au cucerit medalii de aur la Campionatele Mondiale, gimnastica feminina romaneasca intrand intr-un con de umbra.
Sa o felicitam pe galateanca Ana Porgras, care, calificata prima in finala de la barna, si-a stapanit nervii si a facut un exercitiu foarte bun, notat cu 15,366. Pare ciudat sa spui asta despre un copil de 17 ani (pe care ii va implini in decembrie), dar Ana a avut o cariera marcata de accidentari foarte dure, inca din perioada junioratului. Sa nu uitam ca la Campionatul Mondial din 2009, de la Londra a obtinut singura medalie a fetelor noastre (bronz la paralele), desi revenise dupa o accidentare foarte dura care a tinut-o un an pe tusa. O alta accidentare, la Europenele din aprilie, care o tine din nou departe de aparate pana in septembrie. Din nou Ana strange din dinti si revine, pentru a castiga prima ei medalie de aur din cariera. 


Dura viata micutelor gimnaste (poate cam prea dura si la o varsta mult prea frageda pentru ca sa merite sacrificiul pentru un sport, care se potrivea foarte mult cu sistemul comunist - dar asta e o alta discutie, deocamdata sa ne mandrim cu o noua medalie de aur, deoarece a devenit un eveniment din ce in ce mai rar). Iata aici exercitiul Anei si festivitatea de premiere. 


Ne bucuram si pentru medalia de argint obtinuta, surprinzator de Diana Chelaru (17 ani, nascuta la Onesti), care, desi nu era cotata printre favorite a urcat pana pe a doua treapta a concursului de sol. Din pacate, Sandra Izbasa, medaliata cu aur la Olimpiada de la Beijing, a ratat exercitiul din finala si s-a clasat abia a saptea. Fetele noastre au ocupat locul 4 pe echipe, ca Ana Porgras s-a clasat a 5-a la individual compus si la paralele. Baietii, in schimb, au dezamagit, nereusind sa se califice in finala pe echipe, iar cea mai buna clasare a fost un loc 5 la sarituri prin Flavius Koczi. Viata dupa Marian Dragulescu nu se arata prea grozava.


Nu e o intamplare ca asteptatul reviriment al gimnasticii feminine romanesti coincide cu revenirea antrenorilor Octavian Belu si Mariana Bitang, cei care au fost alaturi de lotul national la cele mai multe dintre medaliile obtinute de fetele noastre. Sa speram ca e doar inceputul unei noi perioade bune pentru gimnastica feminina romaneasca. 

No comments:

Post a Comment