Intro

Totul a inceput cu trei personaje pasionate de fotbal (si de sport in general), care traiesc in mod absurd in America, unde fotbalul se joaca cu mana, si jocul cu piciorul se numeste soccer. Cei trei, plictisiti de articolele imbecile de tip tabloid care le ocupa, precum o placere bolnava, orele de serviciu, s-au gindit (complet rupti de realitate, bineinteles) ca se pricep la fenomen si ca pot scrie mai bine decit multi dintre angajatii acelor publicatii.

Oct 31, 2010

Impotenţă si atât. Gloria Bistriţa - Steaua 1-0

Cristian Vimer, Brooklyn, 31 octombrie 2010

Dupa meciul egal al Stelei la Utrecht am scris un articol intitulat Impotenta norocoasa. FC Utrecht - Steaua 1-1; acum, dupa meciul cu Gloria, putem vorbi in continuare de impotenta, de aceasta data neinsotita de sansa. Se poate vorbi de un accident atunci cand iti creezi ocazii si ratezi, si cand echipa adversa inscrie norocos, dar, in acest meci echipa mai buna a castigat, nici cei mai ilogici suporteri stelisti nu cred sa aiba o alta parere. Steaua a aratat din nou ca o echipa incropita cu o zi inaintea meciului din jucatori adunati de pe drumuri (ceea ce nu e prea departe de adevar), a dominat steril, fara sa-si creeze nici o situatie clara de gol. 
Cu un echipament asemanator cu al Barcelonei, stelistii au fost un fel de bizarro Barca - au reusit "performanta" de a suta o singura data pe spatiul portii lui Albut, pe la mijlocul reprizei secunde. Exagerez, a avut o situatie de a egala, prin Kapetanos (intrat dupa pauza in locul unui Bilasco apatic), care primit o pasa excelenta de la Szekely, insa a fost extrem de egoist si a sutat in plasa laterala intr-o situatie in care trebuia sa-i paseze lui Stancu, aflat singur cu poarta goala. Oricum, asta a fost singura ocazie de gol a Stelei, intr-un meci in care a alergat dupa egalare inca din minutul 6, dupa golul inscris de Junior Moraes, din penaltiul acordat in urma faultului clar al lui Bonfim asupra lui Ciprian Petre, scapat pe partea stanga a apararii steliste.
Mai mult, Lacatus poate spune ca a scapat ieftin, scorul putea fi cel putin 3-0, dupa ocaziile enorme ratate neperims de acelasi Junior Moraes pe finalul meciului, cand stelistii fortau egalarea (bineinteles, haotic) si lasau spatii enorme in aparare. 
N-a fost un meci bun, recunosc, mi-a fost foarte greu sa-l urmaresc, dupa festivalul de ieri (cand am vazut Man U - Tottenham, Milan - Juve, si dubla Hercules - Real si Barca - Sevilla). Ma intreb uneori de ce mai pierd vremea cu astfel de meciuri; probabil ca trebuie sa ma simt conectat cu cei de pe teren, sa am o cat de mica legatura afectiva, si de aceea mai ma uit la liga nationala. Probabil ca din aceeasi cauza nu ma pot uita la Bundesliga sau Ligue 1, nu ma simt legat cu nimic de cei de pe teren, mi-e greu sa fiu un observator si atat. Cu multe din echipele din Serie A si Premier League si cu Real sau Barca din La Liga simt ca am o istorie comuna, am petrecut nenumarate ore in fata televizorului la meciurile lor, am pierdut si mai multe ore pe Football Manager facand pe antrenorul diverselor echipe, ma simt mult mai atasat de ele. 
Revenind la meciul de la Bistrita, nu ar fi prea multe de adaugat. Nu pot sa remarc (pozitiv) pe nimeni de la Steaua, toti au jucat foarte prost, poate cu un minus pentru Bilasco, Marinescu, Ricardo, Bonfim, Banel, care au fost chiar sub nota echipei. Steaua pare dependenta de Tanase care, asa criticat de toti, pare singurul care sa poata sa mai dea o pasa, sa mai scoata un adversar din joc printr-un dribling. Nu e prea inteligent, si de aceea nu cred ca va ajunge un fotbalist cu adevarat mare, dar pentru Steaua de azi este indispensabil. 
De la Gloria mi-au placut Ciprian Petre, care s-a jucat cu Bonfim pe partea stanga, Frasinescu si Andrei Muresan. Junior Moraes este un jucator bun, intr-adevar peste media Ligii 1, dar m-a dezamagit la ocaziile enorme pe care le-a avut pe final - un atacant adevarat nu s-ar fi pierdut cu firea si ar fi marcat. Sunt curios pe unde il va vinde Padureanu, ma intreb daca il vom mai vedea mult timp prin Liga 1.
In concluzie, Steaua nu se prezinta ca o candidata serioasa la titlu nici anul acesta, iar Lacatus nu pare sa fie omul potrivit pentru a o redresa. Ce-i drept, nu cred sa se fi nascut omul care sa poata antrena Steaua lui Becali (cel de acum, care e mult mai nociv pentru club decat era pe vremea primului mandat al lui Piturca, sau de pe vremea lui Olaroiu, Zenga sau Protasov). 

No comments:

Post a Comment