Intro

Totul a inceput cu trei personaje pasionate de fotbal (si de sport in general), care traiesc in mod absurd in America, unde fotbalul se joaca cu mana, si jocul cu piciorul se numeste soccer. Cei trei, plictisiti de articolele imbecile de tip tabloid care le ocupa, precum o placere bolnava, orele de serviciu, s-au gindit (complet rupti de realitate, bineinteles) ca se pricep la fenomen si ca pot scrie mai bine decit multi dintre angajatii acelor publicatii.

Nov 20, 2010

Gânduri împrăştiate

Cristian Vidrascu, Lvov, Ucraina, 20 noiembrie 2010


Neavand un subiect iesit din comun pentru ziua de astazi, am cugetat ca n-ar fi rau sa astern pe hartie, sau mai degraba in spatiul cibernetic, niste ganduri imprastiate, care insa nu sunt suficient de coerente pentru un singur articol. Asa ca, fara s-o mai lungesc, impartasesc niste ganduri intamplatoare referitoare la fotbalul (si nu numai) din tara.

De mult timp n-am mai vazut vreo echipa romaneasca (de club sau nationala) sa creeze panica cu adevarat in careul advers.
Din ceea ce am vazut anul acesta, portarul stelist Tatarusanu creste de la meci la meci.
Marea mea feblete fotbalistica, Pippo Inzaghi, confirma in continuare si demnostreaza ca inteligenta superioara este, surprinzator, un atuu chiar si in fotbal.
Otelul continua sa face treaba cu pasi mici, dar in sfarsit isi da lumea seama. Pesemne ca oamenii de fotbal nu au citit prognoza noastra dinaintea inceperii campionatului.
Jucand cateva miute cu diverse grupuri de baieti (de varsta facultatii), pe terenuri sintetice, am observat ca pe cat de mult a crescut nivelul infrastructurii (gazon, ghete, mingi de calitate), pe atat a scazut nivelul fotbalistic al practicantilor.
Unul din lucrurile care ma enerveaza cel mai mult in viata, si se practica peste tot in Romania, este ca la restaurant/bar/terasa sa arate pe ecran un meci de fotbal sau chiar un videoclip, fara sonor, in acelasi timp otravindu-ne timpanele cu alta muzica (oribila) din alta sursa, in general foarte tare. Daca vor sa dea muzica, sa inchida ecranele si gata, nu sa ne atate degeaba ca la strip club. Nu exista muzica mai frumoasa pentru urechea unui microbist decat comentariul pe viu si fosnetele tribunelor.
Doi taximetristi bucuresteni care nu se cunosteau mi-au povestit in paralel aventuri de-ale lui Robert Ilyes, caruia se pare ca-i placea mult sa bea pana dimineata prin discotecile Capitalei pe vremea cand activa la Rapid. Ceea ce confirma - din punctul meu de vedere - ca nu exista o corelatie perfecta intra viata extrasportiva si randamentul din teren (fiecare organism e diferit si unii rezista mai mult decat altii la bautura sau droguri sau femei - nu ca le pun pe acelasi plan). Incep sa-mi insusesc din ce in ce mai mult ideea coredactorului Vimer ca in orice domeniu rezultatul final, nu atitudinea sau efortul, este ceea ce conteaza pana la urma. Outputul, nu inputul. Si a propos, amandoi mi-au confirmat ca Ilyes era baiat bun si simtit care chiar tinea la fotbal.
La cati spectatori pe meci avem la stadioane in tara, nu meritam sa avem un fotbal de calitate. Daca ar fi interes mai mare in fotbal, s-ar investi mai mult si s-ar atrage mai multi jucatori de calitate. Deocamdata, in afara smiorcaielilor tipice romanesti care cersesc de la buget (fie de la primarii, fie de la bugetul national), la noi nu se investeste atat de mult ca in alte tari cu fotbal mai ridicat; cand iti vin 5.000 de spectatori la meci, de ce ai investi mai mult, chiar sa ai acei bani?
La turneele finale, Generatia de Aur nu a batut nicio echipa de pe continentul european (Anglia si URSS nu se pun). Le-a pierdut pe absolut toate, in afara unui egal cu Germania. Atunci de ce au fost atatea asteptari de la mai recenta generatie, in epoca Piturca, la Euro 2008?

3 comments:

  1. pai lumea nu merge la stadion pt ca 1. nu li se ofera un fotbal de calitate 2. e plin de vagabonti 3. copiii nu au ce invata .........
    ar trebui sa ne axam pe alte soprturi care intradevar ne pricepem: handbal, rugby, unde nu este nevoie de investitii milionare, ci doar de munca si dorinta ;)

    ReplyDelete
  2. Anonymous31/1/11 02:58

    Imi pare nespus de bine sa gasesc o initiativa civilizata dedicata unor pagini de sport, dincolo de paginile total nesportive pe care le gasesc pe gsp.ro. Santeti o mana de voluntari, insa prin procesul asta de auto-organizare se poate demonstra ca mai exista si oameni normali, care sant interesati de sport, si de sportul romanesc in particular, mult mai mult decat de murdariile din jurul lui, care se pare ca au devenit centrul predilect de atentie. In privinta fotbalului romanesc, si eu m-as uita la acele sporturi unde am avut o valoare incontestabila, si inca avem un potential care poate fi readus pe linia de plutire fara investitii masive. Din pacate nu vad manageri sportivi reali si profesionisti in Romania, care sa doreasca sa faca ceva adevarat fara a-si pune egocentrismul lor in prim plan.

    ReplyDelete