Intro

Totul a inceput cu trei personaje pasionate de fotbal (si de sport in general), care traiesc in mod absurd in America, unde fotbalul se joaca cu mana, si jocul cu piciorul se numeste soccer. Cei trei, plictisiti de articolele imbecile de tip tabloid care le ocupa, precum o placere bolnava, orele de serviciu, s-au gindit (complet rupti de realitate, bineinteles) ca se pricep la fenomen si ca pot scrie mai bine decit multi dintre angajatii acelor publicatii.

Dec 18, 2010

Dihoru-n izmene

Cristian Vidrascu, Dubai, 18 decembrie 2010


Aici scriu in cea mai mare proportie despre fotbal, cu accent pe fotbalul autohton. Sunt pasionat de acest sport, chiar in defavoarea "fenomenului" din jurul sau, desi nu sunt ca altii sa respir numai fotbal - am si alte pasiuni (lingvistica, iluzionism, calatorit, istorie, geografie, literatura, frecat menta si asa mai departe). Insa astazi nu o sa scriu despre fotbal. Din pacate pentru noi, sezonul fotbalistic s-a terminat repede, prematur, desi cei naivi am nutrit anumite sperante. Nu avem nicio echipa in primavara europeana, deci nu avem fotbal.
Punct. Fara scuze. Este o sentinta dura, amara in acelasi timp, dar asta ne este valoarea anul acesta. Si anii precedenti. Vom avea zvacniri de fotbal in campionatul autohton, cu cateva zeci de spectatori in tribune ca de obicei (exagerez, dar din pacate nu cu mult), ceea ce este dragut si simpatic dar nu se numeste fotbal. Eu nu-s ca o virgina la prima deceptie amoroasa din viata, asa ca voi avea puterea si rabdarea sa trec peste deziluzia anului acesta si sa astept pana la toamna sa mai interesez de fotbalul romanesc.
Asadar propun o pauza de fotbal. Cu ocazia aceasta, va aduc spre cunostinta un sport nostim, la fel de britanic, care poate va va delecta in absenta fotbalului (cel putin romanesc). Poate il veti practica sau, in postura de spectatori, va veti lasa muscati de microb (si nu numai). Se numeste "ferret legging" in engleza, care in traducere libera ar insemna "dihoru-n izmene". Cum si "football" se mai numeste "soccer" sau "calcio", si sportul pe care il descriu mai este alintat "put 'em down" (pune-i jos) sau "ferret down pants" (dihorul in pantaloni).
Un sport vechi, a redevenit popular printre minerii din Yorkshire, in anii 1970, dar si vecinii scotieni au fost atrasi de fenomen. Regulile sunt simple: participantii trebuie sa poarte pantaloni fara chiloti, legati strins la brau si la glezne. Ei trebuie sa fie treji in timpul competitiei (adica fara bautura sau sedative). Li se introduc cate doi dihori in pantaloni, care neaparat trebuie sa aiba libera trecerea intre cei doi craci. Dihorii trebuie sa fie sanatosi si sa aiba toti dintii din gura intacti (si ascutiti). Nu se permite pilirea lor sau alterarea lor prin alte metode. Cine rezista cel mai mult castiga.
Recordul mondial la inceputul anilor 1970 era de 40 de secunde. Sportul a avansat vertiginos, recordul mondial ajungand la 5 ore si 10 minute in 1977, gratie englezului Edward Simpkins. Aceasta statistica a fost criticata insa de unii, care mentin ca sportivul respectiv a folosit numai un dihor in primele 4 ore, adaugandu-l pe cel de-al doilea deabia dupa aceea.
Cel mai mare sportiv ramane insa fostul miner din Yorkshire, Reg Mellor, care a si stabilit recordul mondial pe 5 iulie 1981: a reusit sa tina ambii dihori in pantaloni nu mai putin de 5 ore si 26 de minute. Tactica adoptata de el a fost sa hraneasca bine animalele inaintea competitiei. Un cuplu (Frank Bartlett and Christine Farnsworth) si-au pastrat dihorii respectivi in pantaloni pret de 5 ore si jumatate, dar performanta a fost mai degraba o manevra de publicitate si nu o intrecere sportiva. In realitate, pana la moartea lui, marele Reg Mellor a oferit suma de 100 de lire sterline celui care-i invinge recordul intr-un cadru masurat si verificat. Ca sa va faceti o idee despre cat de dificila este misiunea, uitati cuvintele regretatului campion despre ceea ce inseamna dihorii: "Sunt niste canibali, niste fiinte care traiesc numai pentru a ucide, care-ti scot ochii ca sa-ti ajunga la creier".
Apasati aici pentru un filmulet de pe youtube, o prezentare din Richmond, Virginia (SUA), unde de altfel se practica acest lucru in fiecare an din 2003 incoace la Festivalul Scotian. Atentie totusi, participantii sunt amatori si "dihoru-n izmene" nu se desfasoara intr-un cadru competitiv (sa spunem ca seamana mai degraba cu un meci de caritate).
Vizionati aici in schimb niste domni din Scotia care practica aceasta disciplina - pacat ca prezentatorul denigreaza solemnitatea competitiei.
Sa nu uitati sa-i cereti lui Mos Craciun o pereche de pantaloni largi!

3 comments: