Intro

Totul a inceput cu trei personaje pasionate de fotbal (si de sport in general), care traiesc in mod absurd in America, unde fotbalul se joaca cu mana, si jocul cu piciorul se numeste soccer. Cei trei, plictisiti de articolele imbecile de tip tabloid care le ocupa, precum o placere bolnava, orele de serviciu, s-au gindit (complet rupti de realitate, bineinteles) ca se pricep la fenomen si ca pot scrie mai bine decit multi dintre angajatii acelor publicatii.

Jan 6, 2011

Banii mei, banii mei, ce face FIFA cu ei?

Bogdan Voicescu, New York, 6 ianuarie 2011

Bantuind presa online, am remarcat un articol legat de “rasplatirea” (ciudata alegerea acestui cuvant de catre respectivul ziarist) cluburilor de catre FIFA. Titlu mare, semne de exclamare, soc, chestii, tot tacamul. Hopa! Hai sa vedem cat a primit Steaua de pe urma marelui si unicului reprezentant la Mondiale, Kape. Raspuns - 40,000 USD. O fi mult? O fi putin?
In total FIFA a distribuit cluburilor 40 milioane. Barcelona conduce acest clasament al cluburilor “rasplatite” de FIFA cu 866,000 USD. Adica cam jumatate din cat castiga la o victorie in Champions League. Avand in vedere faptul ca "producatoarele" de protagonisti pe scenele mondialelor FIFA sunt cluburile, evident, tot ele au de suferit de pe urma competitiilor la nivel de nationala, o accidentare putand costa enorm.
Ca sa punem lucrurile in perspectiva, FIFA a inregistrat venituri de pe urma campionatului din Africa de Sud de 3,4 Miliarde (!) - 2,5 miliarde din drepturile TV si 900 milioane din reclame. Rezulta ca dupa aceasta rasplata marinimoasa fata de cluburi, FIFA ramane cu 3,36 miliarde (!)
Oare unde se duc acesti bani? Vorbim de o suma exorbitanta , comparativa cu PIB-ul annual (GDP) al unor tari.
Mai sapand nitel, am descoperit cum ca FIFA a investit 500 milioane in asa-numitul Local Organizing Committee in Africa de Sud. In plus se pare ca gasca lui Blatter s-a contabilizat singura cu 1 miliard USD in “organizing costs” (whatever that is…). Deci chiar si dupa acest miliard mai ramane un profit de 1.8 miliarde.
Stie cineva cum ar putea cheltui FIFA bani astia? Chiar nu imi dau seama… De exemplu, pentru construirea unui stadion sunt necesare fonduri de maxim 200 milioane (recent finalizatul Turk Telekom a lui Galata a costat $210 mil.), stie cineva cate stadioane a construit FIFA in ultimii ani?
Sau poate Sepp & comp. investesc in camere video (scumpe) pentru mult-asteptata implementare a reluarilor (video challenge). Cred mai degraba ca fac basici la maini din spalatul banilor. Din pacate, dar evident, gloata de la Zurich continua sa opereze fara nici un fel de raspundere fata de nimeni, pe modulul “stat in stat”. Asta e situatia…
Surse:
1 http://www.sportcal.com/pdf/2010Fifa_World_Cup_Report_Executive_summary.pdf 2 http://en.wikipedia.org/wiki/T%C3%BCrk_Telekom_Arena

3 comments:

 1. Anonymous7/1/11 03:49

  Nene, vezi ca acele 3,4 miliarde sunt o estimare dinaintea campionatului. Cei drept asta nu inseamna ca FIFA saraceste din plin

  ReplyDelete
 2. Majoritatea veniturilor sunt reprezentate de Drepturile Media (TV) in valoare de 2,5 miliarde care au fost vandute la licitatie cu mult inainte de publicarea raportului. Deci asta nu e nici o estimare. Restul sunt venituri din advertising/reclame in valoare de 900mil. N-am auzit de nici un sponsor care sa isi retraga reclamele, deci putem vorbi mai degraba de o subestimare.
  intreb inca odata - unde sunt cei (aproximativ) 1,8 miliarde? - asta era ideea, faptul ca sunt 3,4 miliarde sau 3,38 nu cred ca mai conteaza, nu?

  ReplyDelete
 3. Anonymous11/1/11 04:52

  bun articol, oricum, m-a pus pe gânduri

  ReplyDelete