Intro

Totul a inceput cu trei personaje pasionate de fotbal (si de sport in general), care traiesc in mod absurd in America, unde fotbalul se joaca cu mana, si jocul cu piciorul se numeste soccer. Cei trei, plictisiti de articolele imbecile de tip tabloid care le ocupa, precum o placere bolnava, orele de serviciu, s-au gindit (complet rupti de realitate, bineinteles) ca se pricep la fenomen si ca pot scrie mai bine decit multi dintre angajatii acelor publicatii.

Jan 22, 2011

New York Cosmos Update

Bogdan Voicescu, New York, 22 ianuarie 2011


We're back! Scris cu litere de o schioapa, neoane in Times Square, hype - King Eric Takes the Throne. Stirea legata de aducerea lui Eric Cantona in rolul de Director of Soccer, - General Manager sa zicem - readuce brandul facut celebru de Pele, Beckenbauer si Chinaglia pe radarul soccer-ului Nord-American. Campania de marketing este demna de remarcat, avand in vedere ca NY Cosmos, practic vorbind, nu exista.
Exista doar un centru de juniori si exista speranta ca se vor gasi niste investitori (petrodollars sunt bineveniti) care sa aduca aproximativ USD 325 milioane, suma necesara accesului in MLS (75 mil) si construirii unui stadion nou (250 milioane).
In cel mai fericit caz, Cosmos ar putea intra in MLS nu mai devreme de primavara lui 2013, daca se indeplinesc cele doua conditii de mai sus. Se pare ca exista deja demersuri pentru gasirea unei locatii in Queens sau in Long Island, in afara zonei metropolitane, care sa gazduiasca viitoarea arena.
De evidentiat insa ca aceasta campanie creata in jurul "fenomenului" Cosmos este cu mult mai puternica decat oricare alta initiativa asemanatoare a echipelor existente din MLS - vorbim de echipe care exista propriu-zis, cu stadioane, incasari din bilete, jucatori, palmares, etc. Prin prizma entuziasmului dovedit si al numelor grele din conducerea clubului - Pele, Paul Kelmsley (fost vice-chairman la Tottenham, proprietarul de drept al actualului Cosmos), si mai nou Eric Cantona - povestea renasterii lui NY Cosmos capata un contur interesant si merita luata in serios. Accesul echipei in campionat in 2013 ar fi un nou si mare pas inainte pentru fotbalul din America.

3 comments:

 1. Recomand un film foarte interesant despre vechea NY Cosmos - Once in a Lifetime: The Extraordinary Story of the New York Cosmos (http://www.imdb.com/title/tt0489247/). MI-a placut mult, chiar impresionant.

  ReplyDelete
 2. Anonymous22/1/11 17:58

  Asa poate isi gaseste si Mutu echipa!
  Gindestete numai ce titluri am vedea in Gazeta Sporturilor.
  Inca un americanism dea'l americanilor...

  ReplyDelete