Intro

Totul a inceput cu trei personaje pasionate de fotbal (si de sport in general), care traiesc in mod absurd in America, unde fotbalul se joaca cu mana, si jocul cu piciorul se numeste soccer. Cei trei, plictisiti de articolele imbecile de tip tabloid care le ocupa, precum o placere bolnava, orele de serviciu, s-au gindit (complet rupti de realitate, bineinteles) ca se pricep la fenomen si ca pot scrie mai bine decit multi dintre angajatii acelor publicatii.

Feb 17, 2011

Golanii sportului

Eugen Catalin Sfat, Bucuresti, 17 februarie 2010


Asistam in ultimile zile la o ofensiva a unor indivizi exponentiali pentru modul execrabil in care merge sportul romanesc, impotriva unor incercari jurnalistice de a ridiculiza impostura, incultura si spiritul de gasca care conduc in Romania acest domeniu.
In primul rand e vorba aici de eliminarea din grila de programe a ProTv-ului a emisiunii “Pe bune”, realizata de Radu Banciu si Mihai Mironica.
Emisiunea cu pricina reusea sa adune o audienta bunicica pentru ora la care era difuzata, era o emisiune obiectiva si plina de umor inteligent (“rara avis” in media romaneasca) , chiar daca nu eram intotdeauna de acord cu cei doi care o moderau. Am vazut in locul acestei emisiuni amicalele Stelei cu echipe de valoare indoielnica, meciuri pentru care se spune ca Gigi a primit cate 50000 de euro. Toata lumea stie de-acum ca exasperat de ironiile si sarcasmul celor doi, Gigi a intervenit la varful trustului Pro si a obtinut scoaterea emisiunii din grila si inlocuirea ei cu vestitele amicale. Si cum prezenta Stelei pe sticla ProTv-ului inseamna puncte in plus in audienta postului, ce mai conteaza cateva voci suprimate de catre televiziunea care declara ca pretuieste la maxim democratia si libera exprimare. Bineinteles – pana la bani.
Un alt fapt care se incadreaza in aceeasi categorie a “cenzurii de gasca” este legat de “pedepsirea” comentatorilor meciului de handbal Oltchim-Podgorica (21-20) din Liga Campionilor, transmis de DigiSport. Pentru “indrazneala” lor de a o elogia pe Anja Andersen si de a-i critica pe vesnicii si prafuitii “Tadici si compania”, deci pentru parerile lor, Costi Pruna a fost suspendat de la microfon, iar George Parvan a fost trimis sa comenteze meciuri de handbal din Campionatul National.
Daca mai adaugam aici si faptul ca Gigi Becali vorbeste cate o ora pe la emisiunile unora ca Samuila sau Naum, care-l asculta cu o placere orgasmica sau ca personaje tragicomice ca fratii Becali sau Mitica Dragomir sunt invitate pe la emisiuni unde scuipa si la propriu si la figurat in toate partile, putem avea adevarata dimensiune a fenomenului pe care il constatam. Sportul romanesc , ca de altfel cele mai multe din domeniile economice si sociale, este controlat de niste gasti bine organizate, formate din baieti cu trecut glorios in ceeace priveste conflictele cu legea scrisa si nescrisa. Nume cunoscute, ca Becali, Padureanu, Dragomir, Gheara si alti smecheri profita la greu de pe urma pozitiilor lor privilegiate in sport, iar cand interesele financiare coincid li se mai alatura si sefi de mari trusturi media, in mod direct sau prin palmasi umili de presa.

10 comments:

 1. Banciu a infirmat zvonurile gesepeu conform carora Gigi le-ar fi oprit emisiunea: http://www.youtube.com/watch?v=_dY6x4esMyI
  Tolo, ai luat teapa. Banciu revine .. "Pe bune"

  ReplyDelete
 2. Nicolae Petre19/2/11 01:47

  Erata. Emisiunea Pe bune era pe sport.ro nu pe ProTv. In rest, articolul are perfecta dreptate. Comunismul e mult mai in floare decat in vremea comunismului. Cenzura e mai puternica. Oare care e diferenta intre Ceausescu si gastile astea? Nici una. Cand nu le convine parerile altora despre ei, acele pareri sunt eliminate si detinatorii lor sunt redusi la tacere. Trist, dar adevarat.

  ReplyDelete
 3. Corecta erata. Canalul Sport.ro apartine trustului MediaPro, din care face parte si ProTv.

  ReplyDelete
 4. pe cind interzicGSP-ul? au facut astia un canal de proslavire a canaliilor,DRAGOMIR,clanul BECALI s.a.m.d.

  ReplyDelete
 5. Cred ca uneori ne pripim sa aruncam cuvinte grele gen "comunism" sau "cenzura" cand chiar nu se potrivesc. Practic noi, cei care scriem sau comentam la fotbalvvv, nu facem decat sa ne dam cu parerea despre serviciile unei entitati private care isi poate impune orice regulament intern pana la urma. Da, avem dreptul sa ne dam cu parerea si chiar sa oferim sfaturi, dar pana la urma FIFA/UEFA/FRF este o organizatie private, un club privat, care are anumite drepturi intr-o societate civilizata. La fel si trusturile media particulare. Chiar daca nu suntem de acord cu ceea ce fac, nu ne impun regulile cu forta si cu tancurile sovietice.

  ReplyDelete
 6. Aveti dreptate, d-le Vidrascu, dar nu si atunci cand , ca trust de presa afirmi sus si tare ca aperi si democratia, si libera exprimare,si obiectivitatea, si deontologia profesionala, si multe alte valori morale, profesionale sau nu, iar apoi, prin ce faci sa dovedesti ca nu esti decat un ipocrit...

  ReplyDelete
 7. @caius: nici nu e obligatoriu ca Banciu sa cunoasca motivul adevarat pentru care a disparut emisiunea "Pe bune"...
  El nu dezminte decat implicarea lui Gigi in treaba asta si nu disparitia emisiunii...

  ReplyDelete
 8. I was impressed with this blog, although the material is simple but the results are extraordinary

  cara menggugurkan kandungan
  obat aborsi
  kalkulator kehamilan

  ReplyDelete