Intro

Totul a inceput cu trei personaje pasionate de fotbal (si de sport in general), care traiesc in mod absurd in America, unde fotbalul se joaca cu mana, si jocul cu piciorul se numeste soccer. Cei trei, plictisiti de articolele imbecile de tip tabloid care le ocupa, precum o placere bolnava, orele de serviciu, s-au gindit (complet rupti de realitate, bineinteles) ca se pricep la fenomen si ca pot scrie mai bine decit multi dintre angajatii acelor publicatii.

Feb 5, 2011

Super Bowl 45

Bogdan Voicescu, Reston, VA, 5 Februarie 2011


Maine va avea loc cel mai mediatizat eveniment sportiv al anului din America, The Super Bowl. Se intalnesc echipele castigatoare ale NFC (National Football Conference) si AFC (American Footbal Conference) si anume Green Bay Packers si respectiv, Pittsurgh Steelers. Ambele echipe se bucura de traditie si de un palmares impresionant, Green Bay Packers este echipa din micul orasel cu acelasi nume din Wisconsin, faimoasa prin prisma lui Vince Lombardi (poza 1), numele sau fiind si numele trofeului acordat campioanei, (adica echipei care castiga Super Bowl-ul) a suporterilor “cheese-heads” si a lui Brett Favre, care a jucat 17 ani la green Bay castigand Super Bowl-ul in 1996 si doborand recordul de meciuri consecutive.

Steelers este echipa care domina fotbalul American in anii ‘70, castigand patru Super Bowluri in sase ani, cu faimoasa linie defensive denumita “the Steel Curtain” si a unor legende ca “Mean” Joe Green si Jack Lambert (poza2) . Suporterii lui Steeler Nation au facut celebri acele “Terrible Towels” – prosopul galben caracterizat de Associated Press ca unul dintre cele mai cunoscute simboluri din sporturile profesioniste din America.
Green Bay packers este favorita casele de pariuri (la 2 puncte). Deja se estimeaza ca sumele pariate pe acest meci vor fi undeva pe la 100 milioane USD.
Pentru a ajunge se dispute Super Bowl-ul, cele doua echipe au avut trasee diferite – Green Bay did it the hard way, calificandu-se ca wild card si jucand toate cele 3 meciuri din playoff in deplasare, in timp ce Pittsburgh care a castigat divizia AFC North a jucat (doar) 2 meciuri acasa pentru a ajunge aici.
Stilurile de joc sunt diferite, mai ales in compartimentul ofensiv. Green Bay bazandu-se pe quarterback-ul, Aaron Rodgers care a reusit sa “decupeze” cu precizie de chirurg defensivele oponentilor de pana acum. Este considerat, pe buna dreptate, quarterback-ul de viitor, datorita faptului ca reprezinta genul de quarterback complet, care te poate invinge si prin pasa lunga, si pasa din alergare si mai ales prin intelegerea, si evident combaterea, schemelor defensive ale adversarilor.
Steelers se bazeaza mai mult pe asa-numitul “smash mouth football” cu joc puternic in linia ofensiva care creaza spatii pentru running-backul Rashard Mendenhall. Big Ben (“violatorul” ) Rothlisberger este un quarterback puternic, cu un joc in forta mai putin conventional insa reuseste sa iasa in evidenta in momentele cheie. Are déjà 2 Super Bowl-uri la activ, lucru extrem de impresionant la numai 28 de ani.
In defensiva, ambele echipe au star-urile respective pe pozitii cheie. La Linebackers, Pittsburgh va avea nevoie de un James Harrison in zi mare, iar de partea cealalta Clay Matthews va trebui sa domine ce ale sale plete blonde spatiul din spatele liniei defensive a lui Packers. Apropos, de plete un alt jucator demn de urmarit va fi free safety-ul Troy Polamalu care in zilele lui bune revolutioneaza pozitia de safety , devenind un fel de linebacker/safety prin calitatile sale iesite din comun de viteza si forta.
Super Bowl-ul atrage si spectatori si specatatoare de ocazie, dornici de un pretext pentru a mai bea niste berici si a consuma din plin, dar si pentru a viziona in premiera campaniile de advertising ce se lanseaza in timpul meciului. Spoturile TV sunt platite cu varf si indesat, ajungand undeva la 3 milioane USD pentru un spot de 30 de secunde (!).
Atat, deocamdata, bagam berea la rece si vom reveni cu un update dupa incheierea partidei.


     

1 comment:

  1. Anonymous7/2/11 20:26

    Nu prea au avut singe in instalatie 'otelarii'!

    ReplyDelete