Intro

Totul a inceput cu trei personaje pasionate de fotbal (si de sport in general), care traiesc in mod absurd in America, unde fotbalul se joaca cu mana, si jocul cu piciorul se numeste soccer. Cei trei, plictisiti de articolele imbecile de tip tabloid care le ocupa, precum o placere bolnava, orele de serviciu, s-au gindit (complet rupti de realitate, bineinteles) ca se pricep la fenomen si ca pot scrie mai bine decit multi dintre angajatii acelor publicatii.

Feb 8, 2011

Un meci fără concluzii

Cristian Vidrascu, Dubai, 8 februarie 2011


M-am uitat la amicalul nationalei cu Ucraina, in cadrul mini-turneului din Cipru. Era vreme racoroasa, daca ne luam dupa aburii care le ieseau pe gura protagonistilor. Am vazut o gramada de preluari gresite, lipsa de idei in atac, compensate in schimb cu o aparare ezitanta. A propos, s-a terminat 2-2, iar Ucraina a mers in finala gratie loviturilor de la 11m, unde ne-a surclasat cu 4-2.

Toate golurile s-au marca in primul mitan. Ucrainienii au preluat conducerea printr-o lovitura libera din afara careului (provocata de Deac), batuta bine prin zid, pe partea lui Pantilimon, care a fost neatent. Al doilea gol a venit iute, tot pentru Ucraina, printr-o faza minunata in care mai multi protagonisti au ridiculizat, prin driblinguri si pase din prima, tot ce-au intalnit in cale, pe partea noastra stanga si in careu. Imediat am egalat printr-un corner batut bine de Rat, cazut inexplicabil in careu, si impins in poarta de Alexa. Aceeasi jucatori s-au implicat in golul egalizator, aproape identic, unde Alexa a impuns in poarta o minge recentrata (dupa cornerul batut de acelasi Rat). In mitanul second, echipele s-au anihilat reciproc, ajungand direct la penalty-uri dupa 90 de minute jucate. Ucraina a schimbat portarul in minutul 90 – o mutare inspirata.
La penaltyuri, Pantilimon a fost pe prima minge dar nu a putut s-o ajunga, sfarsind prin a fi invins de 4 din 5 suturi. (Unul l-a aparat). La noi, primii doi executanti, Zicu si cu Papp, si-au vazut suturile anemice aparate, Rat si Liviu Ganea marcand fiecare apoi, cu executii magistrale.
Avem scuza ca nu am jucat cu echipa principala (jucatorii de baza gen Tamas, Marica, Stancu, poate si Torje vor juca maine) dar imi pare rau ca aria de selectie e atat de restrinsa. Chiar era hilar sa-l vad pe saracul Razvan cum le dadea jucatorilor sfaturi tactice, cand ar fi trebuit sa le arate cum se da o pasa sau cum se face o preluare.
Cel mai trist e ca atacantii nu au jucat aproape nicio minge. Pur si simplu nu a existat atac, in sensul conventional a cuvintului. Noroc cu fazele fixe si relaxarea ucraineana, care ne-au permis sa dam 2 goluri prin ultradefensivul Alexa.
Le-am dat note jucatorilor. Din pacate, putini au primit note de trecere. Nu sunt pesimist sau rauvoitor, doar raportez ce am vazut. (Sunt primul sa laud jucatori pentru realizari).
Titularii:
Pantilimon: A gresit partial la primul gol, in rest nu a fost vina lui. Jocul de picior nu a fost la inaltime. A parat 1 penalty din 4. Nota 5.
Maftei: Depasit de multe ori. A executat de la margine infect. Nota 4.
Papp: A incercat mai multe lansari eronate, dar in aparare nu a fost deposit usor. A fost periculos in careul advers. Nota 5.
Gardos: Depasit des, a incercat solutii gresite, a dat mingea la adversar de mai multe ori si a fost ridiculizat la golul doi. Nota 4.
Rat: Desi partial vinovat la golul 1 (nu a tinut zidul etans) si 2 al Ucrainei (toata partea lui a fost ridiculizata), si-a spalat pacatele cu centrarile fructificate de Alexa si si-a aratat clasa la mingile jucate pe partea sa. A batut aproape toate loviturile libere, si a facut-o destul de bine. Nota 6.
Roman: Zero barat, a reusit un singur dribbling mai iesit din comun, care dealtfel este singura sa arma. Putea pasa de cateva ori dar a tinut de minge. Nota 4.
Alexa: Autor a 2 goluri, luptator la mijloc, dar calculat si inteligent, ar putea fi o solutie pentru linia mediana. Singurul minus a fost la golul 2 (al ucrainienilor, nu al lui), unde a fost prins pe picior gresit si a incurcat apararea. Nota 7.
Muresan: De nerecunoscut, fata de bravul jucator din meciul cu Franta din epoca Piturca. A gresit aproape toate pasele, a fost depasit nonstop si a si oferit pase la adversar. In repriza a doua si-a mai revenit, ca toata echipa dealtfel, dar nu a jucat la adevarata sa valoare. Nota 4.
Deac: Desi implicat in joc si ambitios, a jucat foarte dezordonat si extrem de atehnic. A zbarnait ca un bondar pe ambele flancuri, in mijloc, si in ambele careuri. A gresit aproape toate pasele in prima repriza, a faultat de mai multe ori in zone periculoase (creand golul 1 al Ucrainei), a pasat la adversar (de unde a pornit al doilea gol ucrainean). Este un pericol pentru nationala. In a doua repriza a crescut in joc dar tot sunt de parerea ca nu are ce cauta la nationala, sau in Bundesliga, daca e sa-l judec doar dupa acest meci. Nota 4.
Gigel Bucur: Nu l-am vazut sa atinga mingea (nu este hiperbola, chiar nu tin minte nicio faza in care sa fi atins mingea). Nota 4.
Sburlea: Aproape invizibil, sa spunem ca a creat presiune pe adversar si culoare, in rest nimic. Nota 5.
-----------------------------------
Rezervele:
Zicu: Nu a pierdut mingi prosteste, a gandit fazele, dar nu prea a avut cu cine combina. Un pic lent si rigid, dar foarte tehnic. In schimb labil psihic, nu e indicat pentru penaltyuri. Nota 5.
Silviu Ilie: Invizibil. Nota 4.
Liviu Ganea: Infernal. Atehnic, fara nicio realizare. Nota 4.
Apostol: Ok, fara sa se complice. Nu a facut greseli, a aratat ambitie si ceva tehnica. Nota 5.
E prea devreme sa trag alte concluzii. Vom vedea maine…

No comments:

Post a Comment